Temettü Hissesi Nedir? Temettü Hissesi Nasıl Alınır?

“Temettü hissesi” tabiri bir yerden kulağınıza çalındıysa ve ne olduğunu merak ediyorsanız başlamak için doğru yerdesiniz.

Temettüler, yatırımlarınızdan ekstra para kazanmanın harika bir yoludur. Yatırım yaptığınız şirket kar ettikçe ve bu karı yatırımcılarıyla paylaştıkça, yatırımınzla doğru orantılı olarak büyük harcamalarınızın bir kısmını karşılamanıza yardımcı olabilecek nakit ödemeler (temettü ödemesi) alırsınız. Tek dezavantajı araştırma gerektirmesidir. Aralarından seçim yapabileceğiniz o kadar çok şirket var ki, hangisinin sizin için en iyi olacağını bulmak zor olabilir.

Şirketler Neden Temettü Ödemesi Yapar?

Bir şirketin yönetim kurulu, temettü ödeyip ödemeyeceğine ve ne kadar olacağına karar verir. Yönetim kurulu bu kararı şirketin karlılığı, nakit akışı ve finansal ihtiyaçları gibi birçok faktöre dayandırır. Şirket, kârdan elde ettiğinden daha fazla temettü ödüyorsa, faturalarını ödemekte zorlanabilir veya yatırımcılarından borç almak zorunda kalabilir. Dolayısıyla şirketin karlılık durumuyla temettü ödemesi kararlarının tutarlılığını takip etmek faydalı olur.

Temettü, genellikle şirketler tarafından hissedarlarına yıllık olarak ödenir. Ancak yönetim kurulunun alacağı karar doğrultusunda sene içerisinde birden fazla temettü ödemesi de gerçekleştirilebilir. Türkiye’de yıllık temettü geliriniz (ve buna ek olarak diğer menkul sermaye iratları, kira geliri gibi diğer gelir unsurları) belirli bir seviyenin üzerine çıkarsa, gelir vergi sorumluluğu gündeme gelir. 2022 için bu tutar 70.000 TL’dir. Yatırımınızı bu detayı gözeterek yapın ve olası vergi ödemelerinizi zamanında ve eksiksiz yapın.

Temettülere Yatırım Yapmak Neden Yararlıdır?

Finansta, temettü hisseleri, hissedarlara gelir sağlayan hisse senetleridir. Bu, temettü ödemeyen hisse senedi olarak da bilinen, gelir getirmeyen bir hisse senedinin aksine yatırımcılarına belirli dönemlerde hissesi oranında ödeme yapar. Örneğin A şirketi sene sonunda hisse başına 1 TL net temettü ödemesi yapma kararı alırsa ve sizin de 10000 adet hisseniz varsa size 10.000 TL tutarında temettü ödemesi yapılacaktır.

Temettü hissesine yatırım yapmak, normal hisse senetlerine yatırım yapmaktan farklıdır, çünkü temettü hissesini sürekli alıp satmazsınız. Temettü hissesi aldığınızda odağınız, tarafınıza yapılacak olan temettü ödemesi olur ve uzun vadede bu temettü ödemesi sayesinde elinizdeki hisseyi artırmaya çalışabilirsiniz.

Temettüler, ekonominin farklı sektörlerinden geldikleri için portföyünüzü çeşitlendirmenin harika bir yoludur. Bir sektör kötü gidiyorsa, size biraz gelir sağlayacak başka bir sektör daha mutlaka vardır. Bu sebeple temettü hisselerine yatırım yaparken tercihlerinizi çeşitlendirmeyi, finansal tabirle “sepet yapmayı” unutmayın.

Şirketler Ne Kadar Temettü Ödemesi Yapıyor?

Bir şirketin ödeyeceği temettü miktarı değişebilir. Ödenecek temettü, şirketin finansal performansı ve yönetim kurulu kararı ile belirlenir. Temettü ödemeleri genellikle nakit veya hissedarlara hisse senedi olarak yapılır.

Bu sebeple şirketler ne kadar temettü ödemesi yapıyor? sorusu doğru bir soru değildir. Burada gözetilmesi gereken detay, hangi şirketin önümüzdeki 1 yıllık dönemde maksimum karlılık sağlayacağıdır. Bunun için de finansal okur yazarlık ve ekonomik gündemi takip etmek önemlidir.

Temettü Hissesi Nasıl Alınır?

Temettü hissesi almak, normal hisse senedi almaktan farksızdır. Birçok bankanın mobil uygulaması üzerinden hisse senedi ve dolayısıyla temettü hissesi alabilirsiniz. Buna ek olarak Midas gibi üçüncü parti servis sağlayıcılar üzerinden de hisse senedi alabilirsiniz ve satabilirsiniz. Bu tür servislerin güvenilirliği konusunda aklınızda soru işareti varsa, ilgili servis sağlayıcının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansına sahip olup olmadığına dikkat edin. Midas, sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansına sahiptir ve düzenli olarak denetlenmektedir. Midas’a üye olmak ve güvenle kullanmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Konumuz her ne kadar temettü hissesi, temettü ödemesi ve BIST100 olsa da, Midas uygulaması üzerinden NASDAQ (Amerikan Borsası) hisselerine de güvenle yatırım yapabilirsin.

Bazı hisse senetlerine temettü hissesi denmesinin sebebi, bu şirketlerin temettü ödemesi yapmayı gelenek haline getirmiş olmasıdır. Yani bu şirketler yıllardır, düzenli olarak hissedarlarına temettü ödemesi yaparlar. Bugünlerde en popüler temettü hissesi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL) adlı hissedir. Bu hissenin geçmişten günümüze gerçekleştirdiği hisse başına yıllık temettü ödemesi tutarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL) son 10 hisse başına yapılan temettü ödemesi tutarları
Kaynak : temettuhisseleri.com

Temettü Şampiyonu Hisseler : Son 10 Yıl

son 10 yılda en çok temettü ödemesi yapan hisseler.
Kaynak : temettuhisseleri.com

Özet

Toparlamak gerekirse temettü hisselerine yatırım yapmak aslında geleceğinize yatırım yapmaktır. Hisse senedi almak, hisse senedini aldığınız şirkete (hisseniz oranında) ortak olmak manasına gelir. Dolayısıyla bu şirketler sizin için de çalışır ve kazanır, siz de şirketin karına / zararına ortak olursunuz. Bu sebepledir ki, temettü hissesi yatırımı konusuna kısa veya orta vadeli bir yatırım olarak bakmak hata olur. Temettü hissesi yatırımı uzun vadeli ve geleceğe yapılan bir yatırım olursa anlam kazanır.

Yorum yapın