Doğalgazda Tasarruf Etmek İçin İpuçları

Kış mevsimi bu sene de kapıya dayandı, hava durumu kombiyi açmak için yavaş yavaş sinyal veriyor. Hatta bazılarımız çoktan kombiyi açtı bile. Ekonomik durum ve enflasyon malum, bu kış zor geçecek. Doğalgaz faturaları birçoğumuzu mutsuz edecek. Bu sebeple, bir nebze de olsa faydası olabilmesi adına hesaplı ev ısıtmak, ekonomik doğalgaz kullanımı, doğalgaz tasarruf yöntemleri gibi konularda tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Bu arada son sözü başta söylemekte fayda var. Bu tecrübeler ve öneriler doğalgaz faturanızı yarı yarıya düşürmeyecektir ancak kesinlikle tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Kombiye Uzak Kalan Petekler Isınmıyor

Bu en önemli detay. Bu sebeple yazının tamamını okumayacaklar için ilk madde olarak yer vermek istedim. Kombinin çalışma mantığı kısaca şöyle; kombi doğalgazı yakarak ısıya çevirir ve suyu ısıtır. Isınan suyu da pompayla peteklere gönderir. Sıcak su petekleri ısıtır ve soğuyarak tekrar kombiye döner. Kombimiz açık olduğu sürece bu döngü devam eder.

Kombimizden en iyi verimi alabilmek için,bizim yapmamız gereken bu döngünün sağlıklı şekilde devam etmesini sağlamak. Ancak birçok kişi, kombiye uzak petekler ısınmıyor şikayetiyle servis çağırarak gereksiz paralar ödüyor. Siz de kombiye uzak peteklerin ısınmamasından şikayetçiyseniz yapmanız gereken tek şey reglaj ayarını yapmak. Sakın korkmayın, herhangi bir alete veya özel beceriye de ihtiyacınız yok. Sadece birkaç vana çevireceksiniz.

Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Kombi ısıttığı suyu yakın petekten uzak peteğe doğru pompalamaya başlar. Düz mantık düşünürsek ısınan su en yakın peteğe gider. Oradan sonraki peteğe, oradan da uzaktaki peteğe doğru yol alır. Ancak burada gözden kaçan detay peteğe giren suyun tekrardan kombiye dönmesidir. Kombi henüz uzaktaki petekleri ısıtamamışken en yakın petekteki su kombiye döner ve kombi tüm petekleri ısıttığını varsayarak bir süre ısıtmayı durdurur. Dolayısıyla uzakta olan petekler hiçbir zaman tam anlamıyla ısınmaz.

Sizin de evinizde benzer bir durum yaşanıyorsa, reglaj ayarı yapmak bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Reglaj ayarı; kısaca her bir peteğin giriş ve çıkış vanalarını doğru şekilde ayarlayarak ısınan suyun tüm petekleri dolaşmasına olanacak sağlamak diyebiliriz.

Doğru reglaj ayarı yapmak için öncelikle tüm peteklerinizin giriş ve çıkış vanalarını tespit etmeniz gerekir.

Peteklerde sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki adet vana bulunur. Sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır.

Vanaları tespit ettikten sonra kombiye en yakın peteklerin sıcak su giriş vanaları tamamen açılır. Vanayı tamamen açmak için sola çevirmelisiniz. Su çıkış vanası ise tamamen kapatılır. Tamamen kapattıktan sonra yarım tur açılır. Böylece kombiye en yakın peteğe sıcak su girişi serbest olacak ancak kombiden su çıkışı oldukça kısıtlanacaktır. Bu durum da sıcak suyun ilerideki peteklere yol almasına sebep olur.

Sırayla aynı işlem uzaktaki peteklere de uygulanır. Ancak kombiden uzaklaştıkça su çıkış vanası biraz daha açılır.

İşte reglaj ayarı yapmak bu kadar kolay. İşlemi tamamladıktan sonra kombinizi çalıştırıp ve peteklerinizi kontrol edin. Tüm peteklerinizin benzer ısıya geldiğini göreceksiniz.

Tasarruf Yanılgısı : Evde Değilken Kombiyi En Düşük Derecede Tutmak

Bu halk arasında yayılan bir söylentidir. En az birkaç saat evde olmayacağınız zaman (örneğin işe giderken) kombiyi kapatmak yerine en düşük derecede çalıştırırsanız tasarruf edebileceğiniz söylenir ancak doğru değildir. Bu söylentinin yayılmasındaki ana sebep, kombiyi kapatmadığınız için evin tamamen soğumayacağı varsayımıdır. Şayet büyük saraylarda yaşasaydık bu varsayımı mantıklı bulabilirdim ancak çoğumuz 100 metrekareden küçük apartman dairelerinde oturuyoruz. Bu daireleri eve geldiğimizde ısıtmak, tüm gün sıcak tutmaya çalışmaktan çok daha hesaplı. Bu sebeple en az 3 saat evde olmayacaksanız kombinizi kapatmanız tasarruf etmenizi sağlar.

Tasarruf İçin Peteklerin Üzerini Boş Bırakın

Özellikle X kuşağı dediğimiz yaşı geçkin nesil, geçmişten gelen alışkanlıkları sebebiyle petekleri kurutma alanı olarak görmektedir. Çünkü geçmişte soba üzerinde veya yanında çokça çamaşır kurutmuşlardır. Fakat petek üzerinde çamaşır kurutmak doğru değildir. Çünkü petekler çamaşır kurutmak için tasarlanmamıştır ve sobalar kadar yüksek ısılara çıkmazlar. Dolayısıyla peteğin üzerine nemli veya ıslak çamaşır asmak petekten verim almamızı engeller. Biz de evimizin ısınmadığını düşünerek kombinin derecesini artırırız. Bu da daha fazla doğalgaz sarfiyatı anlamına gelir.

Çamaşırları peteğe asmak yerine evinizin kapılarına asabilirsiniz. Böylece hem peteklerinizin üzerini kapatmamış olursunuz hem de evinizin ısısıyla çamaşırlarınız kurur. Ancak yine de çamaşırlarınızı kurutmanın en sağlıklı yöntemi bir çamaşır kurutma makinesi almaktır. Çünkü yıkanan çamaşırlardan eve yayılan su buharı da deterjan ve yumuşatıcı kullanımı sebebiyle kimyasal maddeler barındırır. Bu su buharının solunması, uzun vadede sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Suyu Kettleda Değil Ocakta Kaynatın

Çay / kahve demleyeceğimiz zaman, yemek yaparken veya farklı bir ihtiyaç için kaynamış suya ihtiyaç duyarsanız, suyu kettle yerine ocakta kaynatmayı tercih edin. Çünkü ocakta su kaynatmak, elektrik ile kaynatmaktan daha tasarrufludur. Bu madde her ne kadar doğalgaz tasarrufu odaklı olmasa da doğalgaz kullanımı ile ilişkili olduğu için paylaşmak istedim.

Özet

Enflasyon sebebiyle fatura tutarları artıyor, uzun bir süre daha artmaya devam edecek. Ancak bununla doğru orantılı olarak gelirlerimiz maalesef her gün artmıyor. Dolayısıyla günlük harcamalarda tasarruf etmek zorundayız. Lütfen bir ay boyunca yukarıda paylaştığım detaylara dikkat edin, reglaj ayarı yapmayı ihmal etmeyin. Göreceksiniz, bir sonraki doğalgaz faturanız bir önceki aya oranla düşmüş olacak.

Deneyiminizi yorumlar kısmında paylaşırsanız çok memnun olurum.

Yorum yapın