Makale Başlıkları
E-ticarette satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce bir araştırma süreci olmalı. Çevremde farkettiğim kadarıyla birçok kişi sıklıkla kullandığı, telefonunda uygulaması kurulu olan veya üyeliğinin bulunduğu platformları tercih ediyor. Farklı platformlarda fiyat araştırması yaparak satın alma kararı veren kişi sayısı çok az.
Yine gözlemlediğim kadarıyla araştırma yapıldığı durumda, ürünün ortalama fiyatından %20 daha ucuza alınabildiği gördüm. Hatta ürün tipine göre ikinci el ilan sitelerinde de araştırma yaparak %50 daha düşük fiyat yakaladığım da oldu.
Şimdi size bu süreçteki karar verme akışımı paylaşacağım;
- Ürünün ikinci el olması bir sorun mu?
- İkinci el olması uygunsa, ikinci el ilan sitelerini araştırdım mı?
- Ürünü sıfır alacaksam Akakçe, Cimri gibi karşılaştırma siterini inceledim mi?
- Aradığım ürünü en ucuza bulmuş olduğum e-ticaret sitesi güvenilir mi? Sorun olması halinde destek alabilir miyim?
- Ürün yorumlarını okuyarak gönderilen ürünler hakkında herhangi bir sorun olup olmadığını inceledim mi?
- Karar verdiğim site özelinde bankamın bir kampanyası var mı? Banka kampanyası yoksa indirim kodu bulabilir miyim?
Yeni Ürün mü? Yoksa İkinci El mi?
Bu kararımı belirleyen en kritik nokta, almak istediğim ürünün tipi ve kullanım şekli.
Örneğin, bir kulakiçi kulaklık arıyorsanız hijyenik olması sizin için bir kriter olmalıdır. Bu nedenle ikinci el bir ürüne yönelmek istemeyebilirsiniz. Hijyen konusunu bir kenara bıraksak dahi batarya performansı, ne kadar yüksek sesli kullanıldığı vb. birçok parametre ömrünü ve kondisyonunu etkileyecektir.
Ancak her üründe bu durum geçerli değil. Yakın zamanda almış olduğum, uzun vade kullanılabilen ve ikinci el olmasında hiçbir sorun bulunmayan bir satın alma deneyimimi paylaşmak isterim.
Decathlon’da satılan ve fiyatı 1.100TL olan 20Kg’lık Dumbell seti için ikinci el ilan sitelerinde araştırmalarımı gerçekleştirdim ve bulduğum her ürün satıcısıyla iletişime geçip, paslanma vb. bir durumunun olup olmadığını sordum. Günün sonunda metal döküm bir ağırlık ürününün (şayet sağa sola atılmadıysa) tek kusuru paslanması olabilir. Satıcı üründe paslanma olmadığını ve kutusunun durduğunu da söyledi. Bütçem dahilinde pazarlığımı yaptım. Karşı tarafı da üzmeyecek, forumlara caps olarak düşmeyecek teklifim kabul edildi ve ürünü satın aldım.
Bu şekilde çok yakın zamanda Decathlon’dan 1.100TL’ye alabileceğim ürünü 650TL’ye satın aldım. Ürün gerçekten de sıfır ayarındaydı ve garanti vb. bir gündem oluşturacak bir ürün de değildi. Bu süreç için elbette herkesin zamanı ve mesaisi olmayabilir. Ancak yapılan tasarrufu dikkate aldığınızda özellikle tasarruflu olmayı seven birisiyseniz, attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değecektir.
Kararım Yeni Ürün Almak Yönündeyse;
Öncelikle Akakçe, Cimri gibi siteler üzerinden fiyat kıyaslamasını yapıyorum. Tabi çıkan tüm sonuçları değil sadece güvenilir olan siteleri değerlendirmeme dahil ediyorum. Üyeliğimin olup olmaması da önemli değil. Bu noktada bazı arkadaşlar aktif üyeliği yoksa üyelik oluşturmayı da bir dert olarak görebiliyor. Fakat şunu unutmayın, ilk üyeliğinize özel indirim kazandığınız durumlar dahi söz konusu.
Cimri değil ama tutumluyum!
Araştırma sürecim tamamlandıktan sonra karar kıldığım site üzerinden ürün yorumlarını okuyorum. Buradaki amacım ürün hakkında ne düşündüklerinden ziyade, kargolamanın doğru yapılıp yapılmadığı, ürünün hasarsız gelmiş olması, doğru ürünün gönderilmiş olması vb. detaylar. Zaten satın alacağınız ürünün özelliklerini bildiğinizi düşünüyorum. Bazı satıcılar sahte, imitasyon veya eski versiyon ürünleri gönderebiliyor. Bu konulara dikkat etmek için güncel yorumları inceliyorum.
Hatta satıcı platform sahibi olursa en güzeli, en azından karşımda kurumsal bir yetkili bulabileceğimi biliyorum. Satıcı platform sahibi değilse zararı yok, nihayetinde satıcı puanları da bu kararları vermemde kolaylık sağlıyor.
Herşey yolundaysa bankamın yani kredi kartımın veya platformun bana sağlayabileceği bir kampanya, kupon uygulaması bulunuyor mu? Bunu kontrol ediyorum. Bu sayede küçük de olsa ekstra indirim veya avantaj elde edebilirim.
Bu konuda da örnek vermek isterim. Sepetiniz 200TL değerindedir ama kredi kartınız ilgili sitede 250TL ve üzeri harcama da 50TL puan veriyordur. Bu durumda 50TL’lik bir ürün daha alarak sepetinizi 250TL yapmanıza rağmen bankanız size 1 hafta içerisinde harcayabilmeniz için 50TL puan verir. Böylece avantaj sağlamanıza rağmen cebinizden ekstra para çıkmamış olur. Tabi tüm bu puan kazanım sürecini ve harcamalarını da planlamanız ve yönetmeniz gerekecektir.
Nihayetinde büyük bir süreç değil, herşey banka mobil uygulamalarında tüm detayıyla yer alıyor. Size kalan sadece takip etmek.
Tercih Ettiğim İkinci El Siteleri ve Uygulamaları
Bazı platformların web sitesi kullanışsız olduğu için genelde tamamını uzandığım yerden mobil uygulamaları ile kullanmaktayım.
- Letgo.com (mobil uygulama)
- Dolap.com (mobil uygulama)
- Sahibinden.com (mobil uygulama + web sitesi)
Sonuç
Alışveriş alışkanlıklarınız bu yönde değilse harcarken dahi tasarruf yapabilmek için bazı karar değişikliklerine ve iyileştirmelere gitmeniz tasarruf yapabilmeniz için çok önemli.
Siz de son dönemde yapmış olduğunuz harcamalarınızı gözden geçirerek, hangilerini ikincil el alabileceğiniz değerlendirebilirsiniz. Böylece sonraki alışverişleriniz için ilk adımı atmış olursunuz.
Fikir vermesi açısından son bir örnek bırakıyorum. Oğlunuza basketbol topu alacaksınız. Kaliteli bir ürün olsun istiyorsunuz ancak sıfır ürün fiyatı çok yüksek. Yukarıda paylaşmış olduğum uygulamalarda aynı ürünü arayın, hatta sıfır ürün / kullanılmamış ürün olarak filtreleyin. Göreceksiniz ki sizden önce ihtiyacı olmadığı halde o basketbol topunu alan onlarca kişi var. Bu kişilerden birisiyle mutlaka anlaşabilir ve istediğiniz ürüne daha uygun fiyat karşılığında sahip olabilirsiniz.
Buraya kadar okuduysanız tasarruf etmeye gerçekten kararlısınız demektir 🙂 Siz de benzer deneyimlerinizi yorum olarak paylaşırsanız, ziyaretçilere fikir vermesi açısından faydalı olacaktır.