Bordo pasaporta sahibi Türklerin Avrupa Birliği ülkelerine (90 günden az, turistik amaçlı) seyahat etmek için Schengen vizesi alması gerekiyor. Schengen vizesine başvururken, planladığınız gezi sonrasında ülkenize geri döneceğinizi net olarak ispat etmeniz ve vize başvurunuzu inceleyen görevlinin buna ikna olması çok önemli. Fakat içinde bulunduğumuz dönemde birçok kişi eksiksiz başvuru yapmasına rağmen schengen vizesi başvusu reddinden şikayetçi. Peki schengen vizesi başvuru reddi durumunda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Schengen Vizesi Başvuru Reddi için İtiraz Etmek
Schengen vize başvurunuz reddedilirse, başvuru yaptığınız konsolosluk size red sebebini de bildirmek zorundadır. İstisnai bir durum yoksa red sebebi genelde ziyaret sebebinizin ikna edici bulunmaması yönündedir. Şayet sizin de başınıza benzer bir durum geldiyse, yapabileceğiniz en doğru hareket verilen vize reddi kararına itiraz etmek olur. Çoğu insan vize reddi kararına itiraz etme hakkı olduğunu dahi bilmez ancak red kararının size tebliğe edilmesini takiben 30 gün içerisinde red kararına itiraz etme hakkınız vardır.
Almanya Schengen Vize Başvurusu Reddine Nasıl İtiraz Edilir?
Vize başvuru merkezine gittiğinizde size pasaportunuzla birlikte red kararının açıklandığı bir doküman teslim edilir. Bu dokümanda vize başvurunuzun neden reddedildiği detaylandırılmıştır. Ben vize reddi itirazı sürecini Almanya için schengen vize başvurusu aşamasında deneyimlediğim için yazımın bundan sonrasında, süreci Almanya özelinde detaylandıracağım. Siz her ihtimale karşı vize reddi aldığınız ülkenin konsolosluk sitesinden de detaylı bilgi almayı ihmal etmeyin çünkü Yunanistan’dan vize reddi alan birisi, Yunanca bir dilekçeyle Yunanistan mahkemelerinde dava açması gerektiği gibi bir bilgi de paylaşmıştı.
Neyse biz konumuza dönelim. Almanya özelinde, verilen karara itiraz edebilmek için öncelikle bir itiraz dilekçesi yazmanız gerekir. Bu itiraz dilekçesi, vize başvurusu yaptığınız ülkenin dilinde (ve buna ek olarak İngilizce olması da faydalı olur) yazılmalıdır. Şayet vize başvurusu yaptığınız ülkenin dilini bilmiyorsanız dilekçenizi Türkçe yazıp, Google Translate ile ilgili ülkenin diline çevirebilirsiniz. Ben dilekçemi İngilizce yazdım ve Google Translate ile Almanca’ya çevirdim. Çıktısını alıp imzaladım ve tarayıp, pdf formatında kaydettim.
İkinci adım ise (varsa) red sebebini çürütecek ek evrakları toplamaktır. Örneğin; red sebebi finansal açıdan yetersizlik ise farklı birikimlerinize ait dokümanları ekleyebilirsiniz. Şayet seyahat sebebiniz ikna edici bulunmadıysa, seyahat planınıza ait farklı detaylar paylaşabilirsiniz. Sunabileceğiniz ek evrak bulunmuyorsa, sırf paylaşmış olmak için gereksiz evrak paylaşımı yapmamalısınız. Dilekçenizde, vize başvuru aşamasında paylaştığınız evraklara atıfta bulunmak da bir seçenek olacaktır.
Üçüncü adım ise itiraz dilekçenizi ve varsa ek evraklarınızı ilgili ülkeye ait konsolosluğun vize departmanına göndermek olacaktır. İtiraz dilekçenizi posta yoluyla, fax yoluyla veya e-posta yoluyla gönderebilirsiniz. Ben vize başvurumu Almanya İstanbul Konsolosluğu’ndan yaptığım için itiraz dilekçemi aşağıdaki e-posta adresine gönderdim.
visa@ista.auswaertiges-amt.de
Ancak Schengen vize başvurunuzu başka bir şehirden yaptıysanız, başvuru yaptığınız konsolosluğa e-posta göndererek ek bilgi talep edebilirsiniz.
İtiraz dilekçenizi göndermenizi takiben değerlendirme süreci maksimum 3 ay sürüyor ve sizinle değerlendirme sonucu paylaşılıyor. Değerlendirmenin olumlu sonuçlanması durumunda takip etmeniz gereken süreç de sizinle paylaşılıyor.
Umarım Schengen vizesi reddi alan kişilere yardımcı olabilecek bir makale olmuştur.