Kişisel Tasarruf ve Birikim Yöntemleri

Tasarruf etmenin birçok faydası vardır. En önemlisi ise kenarda bir birikiminizin olması size kendinizi güvende hissettirir. Birikiminizi, bir şeyler ters gittiğinde maddi kaynak olarak değerlendirebilirsiniz veya istediğiniz ve (gerçekten) ihtiyacınız olan bir şeyi satın almak için kullanabilirsiniz. Diğer yandan birikiminiz ani gelişen bir borçtan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Birikim sahibi olabilmek için ilk adım, tasarruf etmenin bir yolunu bulmaktır. Bu, harcamalarınızı kısmak, bütçenizle yaratıcı olmak ve hatta daha fazla para kazanmanın yollarını bulmak anlamına gelebilir. Bir sonraki adım, o parayı bir kenara koymak ve gerçekten ihtiyacınız olana kadar ona dokunmamaktır. Tabi bir de ülkemiz koşullarında birikiminizin satın alma gücünü enflasyona karşı korumalısınız.

Gelecek İçin Tasarruf Etmek Neden Önemlidir?

Finansal bağımsızlığa ulaşmak birçok insan için bir hedeftir çünkü birçoğumuz sevmediğimiz işlerde çalışırız. Her sabah sevmediğimiz bir işe gitmek zorunda olmamanın hayali bile bizleri heyecanlandırır. Aslında, finansal bağımsızlığa ulaşmak Y ve Z kuşağı için en önemli hedeflerden biridir. Ve bu hedefe ulaşmanın en iyi yolu şimdi, hiçbir bahaneye sığınmadan emeklilik için birikim yapmaya başlamaktır. Ne kadar erken başlarsanız, vakit geçtikçe o kadar çok şeye sahip olursunuz. Ne kadar ertelerseniz de o kadar çok çalışmak zorunda kalırsınız.

Giriş: Kişisel Finans 101- Günlük Harcamalardan Nasıl Tasarruf Edilir?

Günlük harcamalar hepimizin aylık maddi akışında büyük yer tutar. Ufak tefek bir çok gider kalemi günlük harcamalara örnek gösterilebilir. Örneğin, otobüs bileti, kişisel araç yakıtı, otoyol ücreti, su tüketimi, elektrik tüketimi, doğalgaz tüketimi gibi örnekleri istediğimiz kadar çoğaltabiliriz. Evet, musluğu açtığımızda o anda cebimizden bir para çıkmaz ancak kullandığımız suyun bedelini ay sonunda öderiz. Dolayısıyla sudan edeceğimiz tasarruf ay sonunda cebimize nakit olarak yansıyacaktır. Size tavsiyem boş vaktinizde kalemi kağıdı alın ve bu gözle günlük harcamalarınızı maddeler halinde not alın. Ne kadar çok tasarruf kalemi olduğunu görünce şaşıracaksınız.

Sen ne yapıyorsun diye sorarsanız; mesela işe yürüyerek gidiyorum. Bu sebeple hem sabahları daha erken kalkıyorum ve hareket ediyorum. Hem de bu tutumum küçük bir miktar tasarruf sağlamama imkan sağlıyor. Ancak süre uzadıkça bu birikim de cazip bir hal alıyor. Ufak bir hesap yaparsak, işe tek otobüsle ulaşabiliyorum. Otobüs biletini ortalama 5 tl olarak hesaplayalım. Bu da günde 10 tl, ayda (5 gün çalıştığım için) 220 TL eder. Senede ise 2640 TL tasarruf sağlamış olurum. Bunu senelerce yaptığınızı düşünürseniz yaptığınız tasarruf daha anlamlı hale gelecektir.

Diğer yandan mümkün mertebe dışarıda yemek yemiyorum. Bu demek değil ki sosyalleşmiyorum. Ancak özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik durum gözetildiğinde birçok uygun fiyatlı restoranda kullanılan malzemenin kalitesinde şüpheleniyorum. Herkes maliyetleri kısmanın ve fiyatları minimum seviyede artırarak kar marjını yükseltmenin peşinde. Dolayısıyla malzeme kalitesinin bir hayli düştüğünü söyleyebilirim. Bu sebeple de dışarıda yemek yemekten mümkün mertebe imtina ediyorum, yiyeceğim zaman gerçekten keyif alacağım ve kalitesine güvendiğim restoranları tercih ediyorum. Bu tutumum da bana yıllık ortalama 9000 TL kadar tasarruf sağlıyor.

Bu örnekleri kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Ufak bir araştırmayla başka insanların günlük harcamalardan nasıl tasarruf ettiğini de kolayca bulabilirsiniz. Unutmayın, tasarruf etmek utanılacak bir davranış değildir. Aksine bilinçli insanların geliştireceği bir reflekstir.

Aşağıdaki video, fikirleri çoğaltma konusunda size yol gösterecektir.

Gerçekten İşe Yarayan Para Biriktirme Yöntemleri

Birçoğumuz maaşlı işlerde çalışıyoruz ve aydan aya ödeme alıyoruz. Dolayısıyla kira, fatura, okul taksidi vb. büyük harcalamalarımızı da aydan aya yapıyoruz. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak kullandığım bazı birikim ve tasarruf yöntemlerini aşağıda kısaca paylaşıyorum;

  • Kredi kartı harcamalarım için bankama yuvarlama talimatı verdim. Yaptığım her harcama 50 TL ve katlarına yuvarlanıyor. Biriken tutar hedeflediğim minimum noktaya geldiğinde bu tutarı bir yatırım aracında değerlendiriyorum.
  • Ay başında maaşımın ufak bir kısmını hiç elime geçmemiş gibi düşünüyorum ve bir yatırım aracında değerlendiriyorum. Bu tutarın net maaşımın %10’unu geçmemesine özen gösteriyorum.
  • Bankaların benzin kampanyalarını takip ediyorum. Burada ciddi bir fırsat var. Neredeyse 3 ayda 1 depo benzini ücretsiz alıyorum.
  • Alışverişe çıkmadan önce liste yapıyorum, listemin dışına çıkmamaya özen gösteriyorum. Bir de şöyle bir gözlemim oldu, alışverişe aç karnına çıkıyorsam ihtiyacım olmayan sağlıksız atıştırmalıklara daha fazla harcama yapıyorum.
  • Arabamı kendim yıkıyorum ve temizliyorum. Artık benzinliklerin çoğunda self servis yıkama alanları var, yaklaşık 15 TL’ye köpük ve su kullanımı sunuyorlar. Aracın içini de kendim süpürüyorum. Oto yıkama servisinin 50 TL olduğunu ve en az ayda 1 araba yıkadığımı düşünürsek bu şekilde hareket etmek de ciddi bir tasarruf sağlıyor.
  • Fırsat buldukça günlük rutinde ne şekilde tasarruf edebileceğimi ve tasarruf ettiğim tutarı nasıl değerlendirebileceğimi araştırıyorum. Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz hafta üst komşumla anlaştım ve artık internet aboneliğini ortak kullanıyoruz. Bu karar her 2 haneye de yıllık yaklaşık 1000 TL tasarruf sağladı.
  • Dışarıda kahve içmek istediğim zaman kahvemi demleyip yanıma alıyorum. Hem daha güzel kahve içiyorum hem de Starbucks vb. kahvecilerin dipdibe masalarından ziyade sahilde, ormanda, kumsalda kahve keyfi yapabiliyorum. Bu aktiviteyi ayda ortalama 6 defa gerçekleştiriyorum. Günümüzde orta boy bir kahveye ortalama 30 TL ödüyoruz. Bu da ayda ortalama 180 TL tasarruf anlamına geliyor.

Bunlar şu sıralar benim tercih ettiğim işe yarayan para tasarruf yöntemleri. Yaşam tarzıma, keyif aldığım aktivitelere ve bireysel ihtiyaçlarıma göre dönem dönem bu yöntemleri revize ediyorum veya yeni yöntemler ekliyorum.

Birikimlerimizi Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Tasarruf ve birikim yapmak kadar bu birikimi değerlendirmek, en azından enflasyona karşı korumak da çok önemlidir. Aksi durumda birikiminizin satın alma gücü enflasyon arttıkça azalacaktır. Dolayısıyla birikiminizi (miktara da bağlı olarak) değerlendirebileceğiniz alternatifleri öğrenmek ve değerlendirmek gerekir. Bu farklı bir makalenin konusu, yakında bu konuda da tercihlerimi özetlediğim bir makale paylaşacağım. Makaleyi paylaştığımda burayı da güncelleyip bağlantısını eklerim.

Özet: Farklı Kişisel Tasarruf Yöntemlerini Öğrenerek Ailenizin Daha Fazla Tasarruf Etmesine Yardımcı Olun

Aileden kalan bir miras yoksa varlık sahibi olabilmek için birikim yapmalısınız. Birikim yapmanın yolu da benim gözlemlediğim kadarıyla minik birikimler yapmaktan geçiyor. Özetle tasarruf ederek ve birikim yaparak bir varlık veya birikim sahibi olmak uzun bir süreç. Dolayısıyla bu süreçte sabırlı olmak ve karamsarlığa kapılmamak çok önemli. Tasarruflu olmayı bir hayat standardı haline getirdiğinizde bu risklerin hepsinin ortadan kalktığını göreceksiniz. Haydi siz de ilk adımı atın ve ufak tutarlarda da olsa tasarruf etmeye başlayın.

Yorum yapın