Temizlik ürünleri, günlük yaşantımızın bir parçası olması sebebiyle sahte ürün satıcılarının radarına girmiştir. Özellikle toz deterjanları sahtesinden ayırt etmek oldukça zordur. Ariel gibi büyük markaların sahte ürünleri piyasada fazlaca satılmaktadır. Ariel orjinal ürün aldığınızdan şüphe ediyorsanız veya bu markalara ait ürünleri alırken orjinal olduğundan emin olmak istiyorsanız aşağıdaki detayları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Herhangi bir satış noktasından aldığınız Ariel markalı ve ambalajlı ürünün orjinalliğini sorgulayabileceğiniz bir servis ne yazık ki yoktur. Fakat ürününüzün orjinalliğinden şüphe ediyorsanız veya bir satıcının sahte ürün sattığından şüpheleniyorsanız şikayet oluşturmaktan çekinmeyin. Şikayetinizi Procter and Gamble Türkiye web sitesi üzerinden oluşturabilirsiniz.
- Sadece ambalaja bakarak orjinal ve sahte deterjan ayrımı yapmak zordur. Günümüzde baskı teknolojisinin ilerlemiş olması sebebiyle orjinaliyle birebir, aynı kalitede deterjan ambalajı hazırlanabilir. Fakat yine de ambalaja bakmanızı tavsiye ederiz çünkü renk ve imla hataları bazen sahte ürün ayrımı yapmak konusunda yardımcı olur.
- Ambalaj gibi sahte deterjan görüntüsü de tek başına yeterli bir ayırt edici özellik değildir. Ancak sahte deterjanlar daha ince bir yapıya sahip olurlar ve elinizde ufaladığınızda yapışkan bir hissiyat bırakırlar. Bu detay sahte deterjan ayrımı yaparken işinize yarayabilir.
- Deterjan kokusu, orjinal deterjan ayırt etme konusunda güçlü fikir verecektir. Çünkü sahte deterjan kokusu orjinaline göre çok farklıdır. Özellikle sürekli kullandığınız bir deterjan varsa, koklayarak aldığınız ürünün sahtesini orjinalinden ayırt etmek oldukça kolaydır.
- Temizlik kalitesi de ayırt edici bir kriterdir. Çünkü sahte deterjan üreticileri, sattıkları ürünün temizlik kalitesine önem vermezler. Dolayısıyla sahte deterjanlar orjinali kadar kaliteli bir temizlik sağlamak. Çamaşırlarınızdaki çoğu lekeden yıkama sonrasında da kurtulamazsınız.
- Sahte deterjanların fiyatı genellikle piyasadaki gerçek deterjanların fiyatından çok daha düşüktür. Dolayısıyla, çok düşük bir fiyata satılan deterjanlar, sahte olabileceği konusunda şüpheler uyandırmalıdır.
- Sıvı deterjanlar özelinde, gerçek deterjanların yoğunluğu, sahte deterjanlardan daha yüksektir. Sahte deterjanların yoğunluğu ise genellikle daha düşüktür. Bu nedenle, ürünü sallayarak veya şişeyi yana yatırarak yoğunluğunu kontrol etmek, sahte deterjanların tespit edilmesinde yardımcı olabilir.
- Online alışveriş sırasında, satıcının güvenilirliği de dikkate alınmalıdır. Güvenilir bir satıcıdan alışveriş yapmak, sahte deterjanların riskini azaltabilir.
- Açık deterjan satan yerlere güvenmeyin. Satıcılar, deterjanın orjinal olduğunu ve toptan aldıklarını belirterek sizi kandırmaya çalışacaklardır. Fakat Ariel markasının herhangi bir satış noktasında ambalajsız ürün satışına izin vermesi mümkün değildir.
Sahte Deterjan Kullanmanın Zararları
Sahte deterjan kullanımı, ciddi problemlerini beraberinde getirebilir. Sahte deterjan kullandığınızda karşılaşabileceğiniz bazı problemleri aşağıda paylaşıyoruz:
- Sağlık Riskleri: Sahte deterjanlar, orjinal deterjanların içinde kullanılan malzemelerin yerine daha ucuz ve sağlığa zararlı malzemeler kullanılarak üretilir. Bu nedenle, sahte deterjanlar ciltte tahriş, alerjik reaksiyonlar ve solunum problemlerine neden olabilir.
- Performans Sorunları: Sahte deterjanlar, orjinal deterjanlarla aynı temizleme performansını sergilemez. Bu nedenle, sahte deterjanlar, kirleri tamamen çıkarmayabilir ve yıkama kalitesi kötü olabilir. Buna ek olarak barındırdıkları farklı kimyasallar sebebiyle kıyafetlerinize zarar verebilir.
- Çevresel Sorunlar: Sahte deterjanlar, orjinal deterjanlar gibi çevre dostu olmayabilir. Sahte deterjanların içindeki malzemeler, doğaya ve su kaynaklarına zarar verebilir.
- Ekonomik Kayıplar: Sahte deterjanların kullanımı, orjinal deterjanlar için harcanan parayı boşa harcamak anlamına gelir. Ayrıca, sahte deterjanlar, çamaşırlarda ve diğer temizlik işlerinde kötü sonuçlar vererek, zaman kaybına ve ek maliyetlere neden olabilir.
Bu nedenlerden dolayı, tüketicilerin güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeleri ve sahte ürünlerden kaçınmaları önerilir.
Açık Deterjan Satışı
Avrupa Birliği Uyum Yasaları gereği, 31 Ekim 2013 tarihli 28807 sayılı yasayla Türkiye’de açık deterjan satışı kesin olarak yasaklandı. Ancak yine de bazı yerlerde açık deterjan satışının kaçan olarak yapıldığı görülebilir. Açık olarak satılan deterjanlar kesinlikle orjinal deterjan değildir. Açık deterjan satışı yapan yerleri T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı’na bildirebilirsiniz.
Orjinal Kozmetik Ürün Sorgulama konusu ilginizi çekiyorsa, buradan ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.