Farklı Yatırım Türleri İçin Başlangıç Kılavuzu

Yatırım Nedir?

Yatırım, gelir veya kar elde etme beklentisiyle bir girişime (iş, proje, gayrimenkul vb.) para veya sermaye yatırma eylemidir. Yatırımlar para kazanmanın bir yoludur. Paranızı yatırırsınız ve karşılığında daha fazla para almayı beklersiniz. Üç ana yatırım türü bulunmaktadır, hisse senedi, tahvil ve gayrimenkuldür.

Yapabileceğiniz Yatırım Türleri

Hisse Senetleri

Hisse Senetleri

Hisse senetleri, şirketin bağlı bulunduğu borsasından satın aldığınız bir şirketteki hisse senetleridir. Şirketler finansal olarak iyi durumda olduğunda hisselerinizin değeri artar, işler iyi gitmediğinde değer düşer. Tabi tüm bunların yanında ülke ve dünya koşulları da hisselerinizin değerini belirleyen ana faktörlerdendir.

Tahviller ve Eurobondlar

Tahviller ve Eurobondlar

Tahviller, şirketlerin veya hükümetlerin yatırımcılara üzerinde anlaşılan bir faiz oranı üzerinden belirli bir süre için verdiği kredilerdir. Onları ihraç eden bir şirketten veya devletten tahvil satın aldığınızda, vade tarihinde anapara ve faiz geri ödeme hakkına sahip bir malik olursunuz.

Tahvil ve bonolar şirketlerin ya da bankaların bulundukları ülke içinden sağladıkları iç borçlanma araçları iken, Eurobondlar ise yabancı ülkelerden sağlanan uzun vadeli dış borçlanma araçlarıdır.

Gayrimenkul

Gayrimenkul

Gayrimenkul, insanların yatırım amacıyla satın aldığı mülktür – evler veya apartmanlar gibi ticari veya konut amaçlı mülklerin tamamına gayrimenkul denir. Ülkemizde gayrimenkul her zaman kazandıran bir yatırım aracı olmuştur, ancak likit bir varlık değildir. Dolayısıyla ihtiyacınız anında hızlıca nakite dönüşü kolay değildir.

Borsa Yatırım Fonları (ETF’ler)

ETF’ler, tıpkı bireysel hisse senetleri gibi borsalarda işlem görebilecek çeşitli sektörlerden hisse senedi endeksini veya sepetini temsil eder.

Hisse senedi satın almanın ilk adımı bir aracılık hesabı açmaktır. Bankalar veya büyük aracı kurumlardan herhangi birinde hesap açabilirsiniz.

İkinci adım, bir hisse senedi yatırım fonu seçmektir. Yatırım fonları, birçok yatırımcıdan para toplayan ve bunu hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetleri satın almak için kullanan yatırım şirketleridir. Fon yöneticileri daha sonra havuzdaki parayı fonun amaç ve hedeflerine göre yatırır.

Yatırım fonları genellikle “aktif olarak yönetilen” veya “pasif olarak yönetilen” olarak sınıflandırılır. Aktif yöneticiler, bu belirli yatırımların araştırma ve analizlerine dayanarak portföylerinde hangi hisse senetlerini, tahvilleri ve diğer menkul kıymetleri istediklerini seçerek piyasayı yenmeye çalışırlar. Pasif yöneticiler ise herhangi bir araştırma ya da analiz yapmazlar; Standard & Poor’s 500 endeksi (S&P 500, BIST, BIST100) gibi bir endeksteki tüm yatırımları satın alırlar.

Yatırımları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen yatırımcılar, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarını tercih edebilirler.

Kaçınılması Gereken Yatırım Hataları

Yatırım yapmak çok karmaşık bir süreçtir. Dikkate alınması gereken çok şey var ve yanlış bir hareket size çok pahalıya mal olabilir. Bu nedenle, herhangi bir yatırım kararı vermeden önce dikkatli olmak ve araştırmaya zaman ayırmak önemlidir.

İnsanların yatırım yaparken yaptığı en yaygın hatalardan bazıları şunlardır:

  • Bir yatırımın içerdiği riskleri anlamamak
  • Anlamadıkları veya hakkında bilgi sahibi olmadıkları bir şeye yatırım yapmak
  • Kendi risk profili için çok riskli yatırımları seçmek
  • Tüm yumurtalarını bir sepete koymak

Sonuç: Geleceğinize Yatırım Yapmak

Geleceğinize yatırım yapmak önemlidir çünkü kendiniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacaktır. İyi bir eğitime sahip olmak, aynı zamanda, olmayan birinden daha fazla para kazanabilmek ve daha fazla fırsata sahip olmak demektir. Geleceğinize yatırım yapmanın başka bir yolu, emeklilik için veya beklenmedik acil bir şey olduğu zaman için para biriktirmektir. Fakat para biriktirmek tek başına ihtiyacınızı karşılamaz, hatta sadece biriktirilen bir para günümüz şartlarında enflasyon nedeniyle gün geçtikçe eriyecek ve alım gücü düşecektir.

Bu nedenle biriktirmiş olduğunuz paranızı çeşitli yatırım araçlarında kendinize ve şartlarınıza en uygun yöntemlerler değerlendirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda enflasyon (yaşam pahalılığı) tüm nakit birikiminizi kısa sürede alım gücü açısından yarı değerine indirebilir.

Yorum yapın