Kıyma İle Yapılacak Yemekler

Özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde et ve kıyma fiyatı oldukça yükseldi. Bu sebeple evde sakladığımız kıymayı kesinlikle ziyan etmemeliyiz. Yanlışlıkla çözdürdüğümüz kıymayı tekrar donduramayacağımız için bu kıymanın değerlendirilmesi, ziyan edilmemesi çok önemlidir.

Geçtiğimiz hafta başıma gelen ufak bir aksilik sebebiyle derin dondurucuda sakladığım 3 kilo kıyma istemeden çözündü. Çözünen kıymayı çöpe atamayacağım için önce hızlıca araştırma yaptım ve bu kadar kıymayla neler pişireceğime karar verdim. Sonrasında da kolları sıvayıp mutfağa girdim.

Birgün benimle aynı durumu yaşayabilecek insanların da benzer arayışa gireceğini düşünerek tarif defterime eklediğim kıyma ile yapılacak yemekler listesini sizlerle de paylaşmak isterim. İnternette çok fazla tarif olduğu için tariflerde detaya girmiyorum, sadece kısa bir özet geçiyorum. Beğendiğiniz, damak zevkinize uyan tariflerin detayına Google üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Kıymalı Enginar

Kıymalı Enginar

Zengin besin değerleri ve lezzetiyle öne çıkan bir seçenektir. Enginarın sindirim sistemine faydalarıyla birlikte, kıymalı iç harcının protein ve vitamin açısından zengin olması bu yemeği daha da sağlıklı bir seçenek haline getirir. Ayrıca, yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Kıymalı Enginar yemeği, hem özel günlerde hem de günlük yemeklerde sofraları renklendirmek için tercih edilebilir.

Pastırmalı Yumurtalı Kıyma

Pastırmalı Yumurtalı Kıyma

Türk mutfağının lezzetli tariflerinden biridir. Yumurta ve kıymanın bir araya gelerek oluşturduğu lezzetli bir iç harca, pastırma eklenerek daha da zenginleştirilir. Bu yemek, özellikle kahvaltı sofraları için harika bir seçenek olmakla birlikte, akşam yemeklerinde de tüketilebilir. Ayrıca, pastırma ve kıyma gibi protein açısından zengin malzemeler içerdiği için sağlıklı bir seçenek olarak da değerlendirilebilir. Pastırmalı Yumurtalı Kıyma yemeği, farklı baharatlarla tatlandırılarak kişisel tercihlere göre değiştirilebilir ve damak zevkine göre farklı şekillerde servis edilebilir.

Karalahana Sarması

Karalahana Sarması

Türk mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Karalahana yaprakları, iç harçla bir araya gelerek sarılır ve daha sonra kaynar suyun içerisinde pişirilir. Bu yemek, hem sağlıklı hem de lezzetlidir. Karalahana yaprakları, antioksidanlar ve diğer besin değerleri açısından zengin bir sebzedir ve sarmasının içerisindeki et, pirinç ve baharatlarla birleşerek lezzetli bir tat oluşturur. Karalahana Sarması yemeği, özellikle kış aylarında sıcak servis edilerek tüketilir. Ayrıca, yanında yoğurt veya turşu gibi garnitürlerle servis edilerek daha da zenginleştirilebilir.

Patates Dolgulu Köfte

Patates Dolgulu Köfte

İçerisindeki patates dolgusu ile farklı bir tat sunar. Köfte, önceden hazırlanmış bir köfte harcı ile hazırlanır ve daha sonra ortasına patates dolgusu konularak pişirilir. Bu yemek, hem lezzetli hem de besleyicidir. Patates, birçok besin değeri açısından zengin bir sebzedir ve köfte ile bir araya gelerek daha da zenginleşir. Patates Dolgulu Köfte yemeği, özellikle kış aylarında sıcak servis edilerek tüketilir. Ayrıca, yanında pilav veya salata gibi garnitürlerle servis edilerek daha da zenginleştirilebilir

İçli Köfte

İçli Köfte

Türk mutfağının en lezzetli ve özel yemeklerinden biridir. İnce bulgurun özenle yoğrulması ve iç harcın hazırlanmasıyla oluşan bu yemek, hem tadı hem de yapımı ile oldukça özeldir. İçindeki baharatlar ve kıymalı iç harcı ile damağınızda harika bir lezzet bırakır. Ayrıca hazırlanması oldukça zahmetli olsa da, sonunda elde edilen enfes tat, tüm emeğe değer. İçli köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır ve özel günlerde, davet sofralarında ve özel kutlamalarda sıklıkla tercih edilir.

Kıymalı Sigara Böreği

Kıymalı Sigara Böreği

İnce yufka hamurlarının kıyma ve baharatlarla harmanlanıp sigara şeklinde sarılması ve kızartılmasıyla hazırlanan lezzetli bir börek çeşididir. Özellikle atıştırmalık olarak sıkça tüketilen bu börek, Türk mutfağının en sevilen tarifleri arasındadır. Hem kolay hazırlanması hem de pratik servis edilebilmesi nedeniyle özellikle davet sofraları veya çocuk partilerinde tercih edilen bir lezzettir. Sıcak servis edilerek tüketilebildiği gibi soğuk da servis edilebilir. İster kahvaltıda yanında bir bardak çayla, ister ana öğün olarak yanında bir salata eşliğinde tüketilebilir.

Urfa’nın Patlıcanlısı

Urfa'nın Patlıcanlısı

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sıkça tüketilen, oldukça lezzetli bir yemektir. Patlıcan, kıyma, domates, biber, soğan gibi malzemelerin harmanlanması ile hazırlanan yemek, sıcak servis edilir. Baharatlı ve bol acılı yapısı ile dikkat çeken Urfa’nın Patlıcanlısı, kahvaltıda, öğle veya akşam yemeklerinde tüketilebilen bir seçenektir.

Sebzeli Köfte

Sebzeli Köfte

Genellikle kıyma, rendelenmiş sebzeler, baharatlar ve bazen de pirinç veya bulgur gibi malzemelerle hazırlanan, lezzetli bir Türk yemeğidir. Bu yemek, sağlıklı ve dengeli bir beslenme için harika bir seçenektir. Sebzeli köfte, çeşitli vitaminler, mineraller ve lifler açısından zengindir ve aynı zamanda tatlı, acı ve baharatlı lezzetleri birleştirerek damak zevkini de karşılar. Yemek, özellikle yaz aylarında taze sebzelerle hazırlandığında oldukça hafif ve ferah bir seçenek olabilir. Sebzeli köfte yemeği, Türk mutfağının sevilen bir lezzeti olarak, birçok restoran menüsünde de yer almaktadır.

Kıymalı Spagetti

Kıymalı Spagetti

İtalyan mutfağından dünya genelinde popülerleşen bir yemektir. Spagetti makarnası, genellikle kıyma, domates sosu, soğan, sarımsak, baharatlar ve bazen de sebzeler gibi malzemelerle hazırlanır. Bu yemek, hızlı ve kolay bir tarifiyle özellikle hafta içi akşam yemekleri için ideal bir seçenektir. Kıymalı spagetti, protein açısından zengin kıyma ile birlikte karbonhidrat içeriği yüksek makarna ile dengeli bir beslenme sunar. Ayrıca, sebzeler eklenerek yemeğin besin değeri arttırılabilir. Kıymalı spagetti, evde kolayca hazırlanabilen, ekonomik ve lezzetli bir yemek seçeneğidir.

Çiğ Börek

Çiğ Börek

İnce yufka üzerine kıyma, soğan, maydanoz gibi malzemelerin konulup rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanır. Daha sonra kızartılmadan önce yağda bekletilir. İç harcı ve lezzeti farklılık gösterse de genellikle kahvaltı sofralarında veya atıştırmalık olarak tüketilir. Pratik yapımı ve lezzetiyle öne çıkan çiğ börek, ev yapımı hamur işleri arasında sıklıkla tercih edilir.

Yufkalı Kıymalı Pay

Yufkalı Kıymalı Pay

Genellikle yufka veya milföy hamuru kullanılarak hazırlanır. İç harcı olarak kıyma, soğan, biber, domates gibi malzemeler tercih edilir. Yufkaların arasına konulan kıymalı harç, hamurun üstüne yayılarak fırında pişirilir. Kolay hazırlanabilen ve lezzetiyle sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan yufkalı kıymalı pay, özellikle çay saatlerinde sıklıkla tüketilir.

Bonus: Hamburger

Dışarıda hamburger yemek iyice pahalı bir hal aldı. Güzel ve güvenilir bir hamburger yemenin minimum maliyeti 150 TL. Tüketmeniz gereken kıymanız varsa, en güzel burgeri evde yapabilirsiniz. 90 gram kadar kıymayı biraz tuz ve karabiberle yoğurun. Elinizle şekil verin ve önceden kızdırılmış döküm tavada her iki yüzünü de dört dakika pişirin. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Kıyma Nasıl Saklanmalı?

Kıyma, Türk mutfağında oldukça sık kullanılan bir malzemedir. Kıymanın saklanması ve tüketilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kıyma, buzdolabında 2-3 gün saklanabileceği gibi, derin dondurucuda da 2-3 ay saklanabilir. Ancak, kıyma çiğ olarak dondurulduktan sonra çözdürüldüğünde tekrar dondurulmamalı ve hemen tüketilmelidir.

Bozulan Kıyma Nasıl Anlaşılır?

Kıyma bozulduğunda sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, bozulan kıymayı tüketmekten kaçınmak önemlidir. Bozulan kıyma nasıl anlaşılır?

Görünüm

Bozulmuş kıyma, normalde pembe renkte olan taze kıymadan farklı bir renge sahip olabilir. Kırmızımsı kahverengi veya gri bir renk alabilir. Eğer kıymada yeşil veya mavi bir renk varsa, bu kesinlikle bozulmuş bir kıyma olduğunu gösterir.

Koku

Kıyma normalde hoş bir kokuya sahiptir. Ancak, bozulmuş kıyma kötü bir koku yayabilir. Eğer kıyma, amonyak, çürük ya da ekşi bir koku yayıyorsa, bu kıymanın bozulduğunun bir işaretidir.

Dokunuş

Taze kıyma yapısı sıkıdır ve parçalanmaz. Ancak, bozulmuş kıyma yapısı yumuşak ve yapışkandır. Kıymayı elinizle bastırdığınızda, parçalar kolayca ayrılır.

Toparlayalım

Aslında kıymayla yapılabilecek yemekler daha fazla fakat ben kendi damak zevkime uyan tarifleri seçtim. Tarif defterime girmeye hak kazanan pratik yemekleri paylaşmaya gayret ettim. Malum, herkes yoğun ve mutfağa ancak işten sonra vakit ayırabiliyoruz. Dolayısıyla odak noktamız çok lezzetli ve uğraş gerektiren yemeklerden ziyade pratik ve basit tariflerle günü kotarabilmek. Bu koşuşturmaca sırasında da yüzlerce lira ödeyerek aldığımız etin ve kıymanın ziyan olmasına gönlüm razı olmuyor. Umarım işinize yarar.

Afiyet olsun.

“Kıyma İle Yapılacak Yemekler” üzerine 2 yorum

Yorum yapın