Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS), SPK’nın izniyle Türkiye’de kurulmuş olan ve sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarına tek bir terminal üzerinden erişim imkânı sağlayan elektronik bir platformdur. Yerli ve yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcılar, bu platformda işlem yapabilmektedir.
Türkiye’de faaliyet gösteren tüm portföy yönetim şirketlerinin yatırım fonlarına ilişkin getiri ve maliyet bilgileri TEFAS adlı bir sistemde yer alıyor. TEFAS Türkiye elektronik fon dağıtım platformu oluyor.
Hisse ve diğer yatırım araçlarını almak için hangi bankada (daha doğrusu aracı kurum) hesabınız olursa olsun TEFAS’a erişip bankanızın size sunduğu fonların haricinde diğer firmalara ait fonları satın alma imkanınız var.
TEFAS fonları nasıl alınır?
Örneğin yatırım için İşCep kullanıyorsanuz, İşCep size doğrudan iş bankasının iştiraki olan iş portföyün kurduğu fonları önerir. Ancak siz fon kurucusu kısmında başka bir şirket seçerek diğer tüm fonları da görebilir ve satın alabilirsiniz. Bunu yapmanıza imkan veren şey TEFAS.
TEFAS Fonları Nasıl Çalışır?
Benzeri bireysel emeklilik fonlarınız için de geçerli, orada da fon dağılımı değişikliği isteyip önünüze listelenen fonların dışında BEFAS fonlarını görmek istediğinizi seçerek başka emeklilik şirketlerinin fonlarını da emeklilik portföyünüze ekleyebilirsiniz.
Neyse konumuz BES değil yatırım fonları. Fonlarda önemli olan şey fonun iyi yönetiliyor oluşu ve düşük yönetim ücret kesintileri yapılması. Eğer siz hisse seçimiyle uğraşmak istemezseniz getirinizden bir miktar feragat ederek bu işi profesyonellere bırakmış oluyorsunuz.
Tabi vergi avantajı falan da olması fonları biraz daha cazip kılıyor. Ben şahsen aktif yönetilen fonlar yerine biraz daha pasif fonları daha da çok seviyorum ancak artık işin orası kişisel tercihe kalmış bir durum.
Fonların her birinin belli bir teması oluyor, belli kısıtlamaları oluyor. Örneğin TCA Ziraat portföy altın fonu. Fona yatırılan paranın en az %80’ini altın ya da altına dayalı sertifikalara yatırıyor.
Veya AES Ak Portföy petrol fonu. Parayı petrole dayalı yabancı ETF’lere yatırıyor. Brent Petrol fiyatındaki hareketler büyük ölçüde fon değerini etkiliyor. Arabanızın akaryakıt giderlerini petrol fiyat artışlarından kısmen korumak için bir tercih olabilir mesela.
Kendi başınıza ham petrol ithal edip, depolayıp benzine dönüştürüp arabanıza koyamazsınız Fonlar detaylı izahnamelerini, fon yöneticilerinin kim olduğunu, ellerinde hangi hisseleri vs tuttuklarını belirli araliklarla KAP’a bildiriyor.
TEFAS’ta 1000’den fazla fon var. Bunların yarısından fazlası özel yatırımcılar tarafından satın alınabilen tipte. Bu fonlara serbest şemsiye fonu deniyor. Sen ben alamıyoruz. Almak istersek bazı şartları taşımamız lazım.
Ama eğer ki 1 milyon TL’den fazla finansal varlığımız varsa yeterli, kendimizi nitelikli yatırımcı olarak kaydettirip bu özel fonları almaya hak kazanıyoruz. He çok mu lazım? Bence değil. Çok aman aman farklar yok arada.
Ben TEFAS’ta sıradan vatandaşın satın alımına açık olan 460 fonun verisini çektim. Son 1 ay, 3 ay, 6 ay, 10 ay, 12 ay, 3 yıl ve 5 yıllık getiriler her fon için var. En uzun vadeli getiriyle ilgilendiğim için 5 yıllık getirileri karşılaştırmak istedim evvela.
Ancak 5 yıldır faaliyet göstermekte olan fon sayısı yalnızca 235. 3 yıldır faaliyet gösteren fon sayısı da 261. En iyisi 1-3-5 yılın her birine bakayım dedim. Bir de bu getirilerin ne derece istikrarlı olduğuna baktım.
Yani kısa bir süreliğine iyi performans gösterip sonra yatanlar işime gelmedi. Tüm getirilerin kendi ortalamasından farkını alıp standart sapmasına böldüm ki daha mukayese edilebilir olsun sıralama yaparken.
TEFAS Fon Yönetim Ücretleri Detaylı İnceleme yazısını okumak için tıklayın.
Kaynak