Makale Başlıkları
❗12.04.2023 tarihli güncelleme : Aslında 2022 yılında yürürlüğe giren fakat benim de yeni haberdar olduğum bir uygulama varmış. Bu uygulamaya göre, sizinle gelecek olan 18 yaşından büyük dependentlar (eşiniz, partneriniz veya 18 yaşından büyük çocuğunuz) kabul alabilmek için Sivil Entegrasyonu (Uyum) Sınavı'na girmeli B1 almalı. Bu sınav Hollandaca dilinde yapılıyor ve bu uygulamanın Brexit sebebiyle oluşan yığılmayı azaltmak için başlatıldığı söyleniyor. Önemli bir detay olduğu için ilk makalemin başına eklemek istedim. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Brexit sonrası İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla birlikte İngiltere için Ankara Anlaşması defteri de kapandı. Mevcutta Ankara Anlaşması ile İngiltere’de hayatını devam ettirenler pek tabi süreçlerini sürdürebilecekler ancak yeni başvuru artık mümkün değil. Bu sebeple yaşamını yurt dışında sürdürmek isteyenler için yeni alternatif arayışları başladı. Şu sıralar bu alternatiflerden en fazla rağbet görenleri de Hollanda ve Almanya, bu ülkeleri takip eden üçüncü popüler ülke ise İspanya. Fakat, dil bariyerinin daha az zorlayıcı olduğu Hollanda bizim odak noktamız. Bu sebeple Ankara Anlaşması ile Hollanda konusuna odaklanıyoruz.
Ankara Anlaşması ile Hollanda’da İş Kurmak Mümkün mü?
Evet, mümkün çünkü Ankara Anlaşması her ne kadar İngiltere ile bütünleşmiş bir konu olsa da aslında tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsıyor. Dolayısıyla, teknik olarak Ankara Anlaşması kapsamında tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kendi işinizi kurabilirsiniz. Ancak her ülkenin kendi başvuru prosedürleri ve başvuru süreçleri var. Dolayısıyla kulağa kolay gelse de, kolay olmayacağını bilerek sürece hazırlanmakta fayda var.
Ankara Anlaşması ile Hollanda’da İş Kurmak İçin Neler Gerekli?
Normal şartlarda bir ülkede iş kurabilmenin ve o ülkede oturum izni alıp bu işi sürdürebilmenin çok fazla prosedürü vardır ancak Ankara Anlaşması ile Türkiye vatandaşları bu prosedürlerin birçoğundan muaf oluyor. Lafı çok fazla uzatmadan temel gereklilikleri paylaşayım;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşından büyük olmak
- Herhangi bir sabıka kaydına sahip olmamak
- Bir işte uzman olmak, bunu kanıtlayabilmek
- Belirli bir süre (tercihen minimum 5 yıl) ilgili mesleği icra etmiş olmak
- Üniversitelerin ilgili meslekle ilişkili bölümlerinden mezun olmak (ilk kriteri karşılıyorsanız bu kriter zorunlu değil)
- Hollanda ekonomisine zarar vermeyecek ve hatta fayda sağlayacak bir iş fikri sunmak
- İş fikrinizi detaylandıracağınız bir iş planı (business plan) hazırlamak
- İş fikriniz özelinde finansal öngörü (financial forecast) raporu hazırlamak
- İş fikrinizin gerektirdiği sermaye tutarına sahip olduğunuzu kanıtlamak
- Tüm banka hesap dökümlerini eksiksiz paylaşmak
- Gerekli evrakları (ve Türkçe olan evrakların yeminli tercüman tarafından çevrilmiş hallerini) eksiksiz sunmak
- Hollanda’ya eşinizle, partnerinizle, çocuğunuzla birlikte yerleşmeyi planlıyorsanız bu kişiler özelinde gerekli evrakları eksiksiz sunmak
Ankara Anlaşması ile Hollanda planı yapacaksanız temel gereklilikler bunlar. Bu maddeler özelinde detaylı bilgi internetten fazlaca paylaşılmış. Kısa bir araştırmayla merak ettiğiniz detaylara kolayca ulaşabilirsiniz.
Ankara Anlaşması ile Hollanda Hakkında Az Bilinenler
Bu yazıya denk geldiyseniz muhtemelen Ankara Anlaşması ile Hollanda konusu hakkında çokça araştırma yapmışsınızdır veya yapıyorsunuzdur. İnternette yüzlerce makale ve video bulunuyor ancak bu içeriklerin tamamını tüketseniz bile süreç hakkında soru işaretlerinin tamamı ortadan kalkmıyor. Konunun dönüp dolaşıp geldiği nokta bir avukatla veya danışmanla çalışmak. Tabi ki isteyen herkes bu konuda bir uzmandan destek alabilir ancak öyle bir algı oluşturulmuş ki sanki bir uzmandan veya avukattan destek almazsanız başvurunuzun kesin reddedileceği yönünde bir hisse kapılıyorsunuz. Ancak işin iç yüzü öyle değil. Bu başvuru sürecini yeterli vakti ayırırsanız, detaylı inceleme yaparsanız ve gereken emeği sarf ederseniz, herhangi bir danışmanlık hizmeti almadan, siz de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İnternette bulunan yüzlerce içeriğin aksine ben konunun bu detayına odaklanmak istiyorum. Bu sebeple konuyu 3 ana başlık altında toparlayacağım.
- Başvuru Öncesi
- Başvuru Süreci
- Başvuru Sonrası
Ankara Anlaşması ile Hollanda – Başvuru Öncesi
Ankara Anlaşması ile Hollanda konusunda harekete geçmeye karar verdiyseniz öncelikle başvuru öncesinde yapılması gereken hazırlıkları tamamlamanız gerekiyor. Çünkü eksik / hatalı evrak, başvuru redlerinin büyük kısmını oluşturuyor. Brexit sonrası, özellikle Hollanda için Ankara Anlaşması başvurularının fazlasıyla artması sebebiyle en ufak hatanın bile görmezden gelinmediğinden bahsediliyor. Dolayısıyla evraklarımızın kesinlikle eksiksiz olması gerekiyor. Birçok kaynağı tarayarak çıkardığım evrak listesini aşağıda paylaşıyorum.
- Başvuru Formu
- Ben ind.nl üzerinden 2 farklı başvuru formuna ulaştım ancak hangisinin kullanılması gerektiği konusunda henüz net bir bilgiye ulaşamadım. Netleştirdiğimde bu kısmı düzenleyeceğim. Her 2 başvuru formunun bağlantısını da aşağıda paylaşıyorum.
https://ind.nl/en/forms/9531.pdfhttps://ind.nl/en/forms/7531.pdf
Güncelleme: Bir danışmanlık firmasıyla yaptığım görüşmede başvuruların 9531.pdf isimli dosya üzerinden yapıldığı bilgisine ulaştım.
- Ben ind.nl üzerinden 2 farklı başvuru formuna ulaştım ancak hangisinin kullanılması gerektiği konusunda henüz net bir bilgiye ulaşamadım. Netleştirdiğimde bu kısmı düzenleyeceğim. Her 2 başvuru formunun bağlantısını da aşağıda paylaşıyorum.
- 2 adet uygun formatta fotoğraf
- Gereklilikler aşağıdaki bağlantıda detaylandırılmış, gerekli formatta fotoğrafla gitmezseniz kapıdan çeviriliyorsunuz. Dolayısıyla bu konuya dikkat etmekte fayda var.
https://www.netherlandsworldwide.nl/passport-id-card/photo-requirements
- Gereklilikler aşağıdaki bağlantıda detaylandırılmış, gerekli formatta fotoğrafla gitmezseniz kapıdan çeviriliyorsunuz. Dolayısıyla bu konuya dikkat etmekte fayda var.
- Appendix Antecedents Certificate dokümanının eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış hali
- Appendix Declaration on income of self-employed person dokümanının eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış hali
- https://ind.nl/en/forms/7612.pdf
Güncelleme: Bu doküman sizin Türkiye’deki resmi gelirinizi detaylandırmalı ve yeminli bir mali müşavir tarafından imzalanmalı
- https://ind.nl/en/forms/7612.pdf
- Pasaportunuzun ilk ve dolu olan tüm sayfalarının fotokopisi
- Niyet mektubu
- Business plan ve financial forecast
- Bu ayrı bir makale konusu. Tamamlandığında link ekleyeceğim.
- SGK hizmet dökümü
- Adınıza açılmış banka hesap dökümleri (son 6 ay)
- Üniversite diploması
- İlgili işle ilgili sahip olduğunuz tüm mesleki sertifikalar ve uzmanlık dokümanları
- Çalıştığınız şirketlerden referans mektupları
- Nüfus kayıt örneği
- Sabıka Kaydı
- Evlilik Cüzdanı
- İkametgah
- Askerlik Belgesi
- Sahip olduğunuz mülklere ait tapular
- Sahip olduğunuz araçlara ait ruhsatlar
- Türkiye’deki mevcut işinizi taşıyacaksanız;
- Şirketinize ait hesap dökümleri (son 6 ay)
- Şirketinize ait faaliyet belgesi
- Şirketinize ait imza sirküsü
- Şirketinize ait sicil gazetesi (kuruluş)
- Şirketinize ait diğer sicil gazetesi kayıtları
- Şirketinize ait vergi levhası
Paylaştığım evrak listesi, yaptığım araştırmalar sonucunda toparladığım bir liste, dolayısıyla Ankara Anlaşması evrak listesi olarak değerlendirilmemeli keza herhangi bir yerde bu evraklar liste halinde yer almıyor. Hangi evrakların paylaşılması gerektiği konusu yoruma dayalı. İstisnai bir durumunuz varsa, bu durumun size fayda sağlayacağını düşünüyorsanız, durumunuzu kanıtlayacak ek evrakları da başvurunuze eklemenizde fayda var.
Diğer önemli bir detay da İngilizce temin edemediğiniz tüm dokümanların yeminli tercüman tarafından İngilizce’ye çevirilip gönderilmesi. İlgili dokümanın fotokopisi ve yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmış halini birlikte göndermelisiniz. Örneğin, araç ruhsatınızın fotokopisi ve ruhsatın yeminli tercüman tarafından çevirilmiş hali birlikte yer almalı.
Değinmem gerereken bir konu da yalnız başvurmayacaklar için. Eşinizle, partnerinizle, çocuğunuzla birlikte başvuracaksanız, başvuru yapan her kişi için benzer evrakları toparlamanız gerekiyor. Başvuruyu ben yapıyorum diye düşünüp eşinizin hesap dökümünü eklememek gibi bir ihmalkarlık yapmayın. Ne kadar çok evrak, o kadar güçlü başvuru manasına geliyor.
Ankara Anlaşması ile Hollanda – Başvuru Süreci
Evraklarınızı topladıysanız / hazırladıysanız ve eksiksiz olduğunu düşünüyorsanız başvuru aşamasına geçebilirsiniz. İngiltere’nin aksine Hollanda tarafında işler tamamen el yordamıyla ilerliyor. Hollanda Konsolosluğu’na ait e-posta adresine bir mail atarak randevu alıyorsunuz. E-posta hesabının güncellenme ihtimaline karşı ilgili sayfaya ait bağlantıyı aşağıda paylaşıyorum.
https://www.netherlandsworldwide.nl/visa-the-netherlands/mvv-long-stay/apply-turkiye.tr
Bu süreç de kendi içerisinde oldukça karmaşık ve hata kabul etmeyen işlemler gerektiriyor. Makaleyi daha fazla uzatmamak adına Hollanda için Ankara Anlaşması başvuru aşamasını bir sonraki makalemde detaylandıracağım. Bu süreçte eksik veya hatalı aktardığım noktalar varsa, süreci tecrübe eden arkadaşlar yorumlarda tecrübelerini paylaşabilir.
“Ankara Anlaşması ile Hollanda – Başvuru Öncesi” üzerine bir yorum