Kabak ile Yapılacak Yemekler

Kabak, kabakgiller familyasından bir sebzedir. Yaz sebzeleri arasında en lezzetli ve besleyici olanlarından biridir. Kabak, A, C ve K vitaminleri ile magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Aynı zamanda düşük kalorili bir sebze olması sebebiyle diyet yapanlar tarafından da sıkça tercih edilir.

Kabak, yaz aylarında yetişir ve taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kabak, salatalık ve biber gibi sıcaklığa duyarlı bir sebzedir ve bu nedenle buzdolabında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Kabak, sağlığımız için birçok faydası olan bir sebzedir. Kabak, sindirim sistemini düzenleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kanser riskini azaltabilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.

Kabak Yemekleri Tarifleri

Kabak, lezzetli yemeklerin yapımında kullanılabilen bir sebzedir. İşte kabak ile yapılabilecek birkaç yemek tarifi:

Kabak Mücveri

Kabak Mücveri

Kabak mücveri, kabak, soğan, un, yumurta ve damak zevkinize uygun baharatlar kullanılarak yapılan lezzetli bir ara sıcaktır. Kabak mücveri, çay saatlerinin vazgeçilmezlerinden biridir. Fakat kızartılarak yapıldığı için diyet yapanların dikkatli tüketmesi tavsiye edilir.

Pirinçli Kabak Yemeği

Pirinçli Kabak Yemeği

Pirinçli kabak yemeği, kıyma, soğan, domates ve pirinç gibi malzemelerle hazırlanan bir ana yemektir. Dilimlenmiş kabaklar, domates, kıyma ve soğan doğru sırada tencereye eklenir. Daha sonra bu kabaklar, sulu bir domates sosu içerisinde pişirilir. Pirinçli kabak yemeği pişirmek isterseniz aşağıdaki tarife göz atabilirsiniz.

Zeytinyağlı Kabak Kavurma

Zeytinyağlı Kabak Kavurma

Zeytinyağlı kabak kavurma, zeytinyağı, soğan ve sarımsak ile hazırlanan bir yemektir. Kabaklar, soğan ve sarımsakla birlikte sotelenir. Tuz, karabiber ve damak zevkinize göre diğer baharatlar eklenerek lezzetlendirilir.

Yeşil Kabak Çorbası

Yeşil Kabak Çorbası

Yeşil kabak çorbası, kabak, soğan, patates ve süt gibi malzemelerle hazırlanan lezzetli bir çorbadır. Kabaklar, soğan ve patatesle birlikte pişirilir ve ardından blenderdan geçirilerek pürüzsüz bir kıvama getirilir. Daha sonra süt eklenerek tekrar kaynatılır ve tuz, karabiber gibi baharatlarla tatlandırılır.

Kabak Dolması

Kabak Dolması

Kabak dolması, kabakların oyularak içi pirinç, kıyma, soğan, domates, biber ve baharatlarla hazırlanmış harçla doldurularak hazırlanır. Hazırlanan kabak dolmaları sulu bir domates sosu içerisinde pişirilir.

Fırında Kıymalı Kabak Sandal

Fırında Kıymalı Kabak Sandal

Fırında kıymalı kabak sandal, kabaklar uzunlamasına kesilerek içleri çıkarılır. Kıyma, soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla hazırlanmış harçla doldurulur. Tercihe göre kabak sandal üzerine rendelenmiş kaşar eklenebilir. Ardından fırında pişirilir ve servis edilir.

Kabak Spagetti

Kabak Spagetti

İsmini kabakların spagettiye benzer şekilde kesilmesinden almıştır. Pişirim olarak da spagettiye benzer. Kabaklar ince uzun şekilde kesilip haşlanır. İnce uzun kesebilmek için meyve soyacağı da kullanabilirsiniz. Haşlanan kabak spagetti, tercihe göre domates sosu, zeytinyağı ve baharatlarla lezzetlendirilir ve servis edilir.

Kaşarlı Kabak Graten

Kaşarlı Kabak Graten

Kaşarlı kabak graten, kabakların dilimlenmesi ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Tepsi tabanına dizilen kabakların üstü beşamel sos ve kaşar ile kaplanarak fırında pişirilir ve servis edilir.

Kabak Beğendili Tavuk Pirzola

Kabak Beğendili Tavuk Pirzola

Kabak beğendi, kızarmış soğan, sarımsak, süt ve baharatlarla hazırlanır. Hazırlanışı açısından normal beğendiden çok farklı değildir. Tavuk pirzolaları ise tavada kızartılır ve üzerine kabak beğendi eklenerek servis edilir.

Fırında Kabak Mücver

Fırında Kabak Mücver

Fırında kabak mücver, kabak mücverinin fırında pişirilmiş bir versiyonudur. Diyet yapanlar, kilo kontrolü sağlayanlar ve beslenmesine dikkat edenler için mücver kızartma alternatifi olabilir. Kabak, soğan, yumurta, un ve baharatlar ile hazırlanan mücver harcı fırında pişirilir ve dilimlenerek servis edilir.

Sakız Kabaklı Bulgur Pilavı

Sakız Kabaklı Bulgur Pilavı

Sakız kabaklı bulgur pilavı, bilinen bulgur pilavının küp doğranmış kabakla lezzetlendirilmiş halidir. Özellikle yaz günlerinde ana yemeğin yanına güzel bir alternatif olacaktır. Öğlenleri ise yoğurtla karıştırılarak tek başına tüketilebilir.

Kabak Lazanya

Kabak Lazanya

Kabak lazanya, kabak dilimleri kullanılarak hazırlanan bir lazanya alternatifidir. Kabak dilimleri, kıyma, beşamel sos ve kaşar peyniri ile kat kat dizilerek fırında pişirilir ve dilimlenerek servis edilir. Kilo kontrolü sebebiyle lazanya tüketmek istemeyenler için güzel bir alternatiftir.

Kabak Köftesi

Kabak Köftesi

Kabak köftesi, kabak, soğan, yumurta ve baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan köftelerdir. Normal köfteden farklı olarak kıyma yerine rendelenmiş kabak kullanılır. Kabak köfteleri kızartılarak servis edilir. Ancak beslenmesine dikkat eden kişiler köfteleri fırında pişirmeyi de tercih edebilirler.

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu Kabak Salatası

İnce dilimlenmiş kabakların yoğurt, sarımsak, tuz ve zeytinyağı karışımı ile marine edilmesi ve ardından servis edilmesiyle hazırlanan bir salatadır. Hafif bir meze olarak sıklıkla tercih edilir.

Kabak Tarator

Kabak Tarator

Kabak tarator, kabak, sarımsak, ceviz, tahin ve zeytinyağı ile hazırlanan lezzetli bir mezedir. Alkol masalarında çokça tercih edilir.

Taze Kabakın Nasıl Anlaşılır?

Taze kabak, sert ve parlak bir yüzeye sahiptir. Kabakların sapları ve çiçek uçları taze ve yeşil olmalıdır. Kabakların ağırlığına bakarak da taze olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Taze kabaklar, hafif olur, tazeliğini yitiren kabaklar ise ağırlaşır. Son olarak kKabakların üzerinde çürük veya lekeler olmamalıdır çünkü tazeliğini yitiren kabak hızlıca yumuşar ve çürümeye başlar.

Kabak Seçimi Hakkında Bilgiler

Kabak, mevsimine göre taze olarak bulunabilen sebzelerdendir. Kabakların en taze olduğu dönem yaz aylarıdır. Ancak sera yetiştiriciliği sayesinde kabak sebzesine dört mevsim ulaşılabilir.

Satın aldığınız kabakların tazeliğini koruması için uygun şekilde saklanması gerekir. Kabaklar, buzdolabında saklanmamalıdır. Buzdolabında saklama imkanınız yoksa, kış aylarında kapalı balkonda da birkaç gün muhafaza edilebilir. Kabaklar, mümkün olduğunca çabuk tüketilmelidir. Kabak, yapısı gereği fazla bekleyebilen bir sebze türü değildir.

Sonuç olarak, kabak lezzetli yemeklerin yapımında kullanılan sağlıklı ve besleyici bir sebzedir. Kabağın yaz aylarında taze olarak tüketilmesi makbuldür. Diyet yapanlar ve beslenmesine dikkat edenler için de (kızartma haricinde) rahatça tüketebilecekleri bir sebzedir.

Kıyma ile yapılacak yemekler başlıklı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın