Bala Hatun’un Hayatı – Güçlü Osmanlı İmparatoriçesine Tarihsel Bir Bakış

Günümüzde Kuruluş Osman dizisi ve Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasındaki 1 milyonluk soruyla yeniden gündem olan Rabia Bala Hatun hakkında merak edilenleri araştırdık.

Bala Hatun kimdir?

Tam olarak ne zaman doğduğu kesin olarak bilinemeyen Rabia Bala Hatun, 13. yüzyılda hayatını sürdürmüştür. Osman Bey’in eşi ve Şeyh Edebali’nin kızıdır. Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında yapmıştır. Evliliği Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden olan Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Mal Hatun iledir. Osman Gazi, 1289 yılına doğru Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile evlenmiştir. Bu evlilikten Aisha adında bir kızları olmuştur.

Şeyh Edebali, 1298-1387 yıllarında yaşamış bir mutasavvıf ve filozoftur. Semazenler olarak da bilinen Mevlevilik’in kurucusudur.

Bala Hatun’un Ölümü

Rabia Bala Hatun kesin olmamakla birlikte 1324 yılında öldüğü rivayet edilir. Mezarı babasının Bilecik’teki türbesin yanındadır. Annesi ile yanyana bulunmaktadır. Bilecik’in en önemli tarihi mirasların biri Şeyh Ede-Bali Türbesi’dir.

Kuruluş Osman Dizisi Bala Hatun Karakteri

Özge Törer – Kuruluş Osman Dizisi

Özge Törer, 1998 doğumlu. Oyuncu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Sıtkı Kocaman Üniversitesi sahne sanatları bölümünü kazandı ve ilk ulusal kanalda oyunculuk deneyimini Kuruluş Osman dizisi ile yaşamıştır.

2019 yılında ulusal yayına yapan ATV’de yayın hayatına başlayan “Kuruluş Osman” adlı dizide Râbi’a Bala Hâtun’u canlandırmaktadır.

Yorum yapın