Hangi Outdoor Markası Daha İyi: The North Face mi, Columbia mı yoksa Jack Wolfskin mi?

Türkiye’deki önde gelen outdoor giyim markaları olan The North Face, Columbia ve Jack Wolfskin hakkında bilgi edinebileceğiniz faydalı bir yazı, outdoor giyim dünyasıyla ilgili birçok konuya ışık tutacaktır.

The North Face

The North Face

Yaklaşık 20 yıldır bu tür ürünler üreten markaları kullanıyorum. The North Face (TNF), eskiden ürünlerini dağcılara bir sezon boyunca test ettirir, gelen geri bildirimler sonrası düzeltmeler yapar ve satışa çıkartırdı. Ancak 2010’lara doğru, bu marka outdoorcu-dağcı tasarımcıları çıkartarak doğa sporlarının markası Nike olma yoluna girdi. Nihayetinde ticari bir marka ve daha fazla kar elde ettiklerini düşünüyorum. Ancak o tarihten sonra edindiğim tüm ürünler kısa süre içinde kullanılamaz hale geldi. Yağmurlukları ve montları 2-3 sene sonra Gore-Tex katmanlarından ayrılmaya başladı. Polarlarına baktığımda, beş kat daha pahalı olan The North Face’in polarının ısıtması Decathlon’un polarının yanında verimsiz kalıyordu. En düşük seviye ürünlerini bile marka değerine güvenerek oldukça yüksek haketmeyen paralar istiyorlar. Mevcut durumda Avrupa ve Amerika’da, profesyonel outdoor sporcular bu markadan uzak durmaya başladılar.

Columbia

Colombia Sportswear

Columbia ise orta sınıf bir tekstil üreticisidir ve özellikle Türkiye’de gereksiz derecede pahalıdır. Ayakkabılarını önermiyorum.

Jack Wolfskin

Jack Wolfskin

Jack Wolfskin, tekstil açısından iyidir ve pantolonları ve polarları çok başarılıdır, ancak bu markada da fiyatlar ülkemize göre oldukça yüksektir.

Fjall Raven, Mammut ve Marmot gibi markalar çok başarılı ürünlere sahip. Helly Hansen’in montları, tekstil ürünleri ve özellikle içlikleri harikadır. Lafuma ve Millet gibi markalar ise benim için en fazla günlük giyim için indirimdeyken alınabilecek basit ürünlerdir. Ayakkabılar bir sene bile dayanmadan ayakta patlar.

Ayakkabı konusuna gelince, araziden çok şehirde kullanacağım diyorsanız Asolo, Garmont, La Sportiva ve Lowa gibi markalara bakmanız gerekiyor. Bunların hepsine rağmen, eğer amacınız outdoor ürünler almak ve gerçek anlamda faydasını görmekse, daha çok farklı ve tanınmış markalar giymekten ziyade, outdoor ürünler konusunda uzmanlaşmış firmalara ve özel mağazalara yönelmeniz daha iyi olacaktır. Bu, kullanım ve bütçeniz açıdan daha sağlıklı olacaktır.

Bu üç marka Türkiye’deki büyük mağazaların, perakendecilerin, kışlık ve kaliteli ürünler olarak sunduğu markalardır. Ancak bu markalar, Lacoste, Vakko vb. markalar gibi stil için değil, sadece üşümeyi önlemek, yırtılmamak ve su geçirmemek için alınan ürünlerdir. Bu yüzden, özellikle Columbia ve Jack Wolfskin gibi markalara çok ön yargılı bakıyorum.

Patagonia, The North Face veya Helly Hansen gibi kendilerini en zorlu koşullarda kanıtlamış markalarla da Lafuma, Salewa gibi çalışan genel markalarla da karşılaştırılamazlar.

Bu arada, yukarıda saydığım markalar kendi ülkelerinde özcansın giyim firması ürünleri gibi giyilir, yani yurt dışında şaşırmayın.

Eğer dünya çapında tanınmış markalar arıyorsanız, Arc’teryx (dünyanın en iyi açık hava tekstil üreticisi), Norrona (Norveçli yarı-butik ve tarz açık hava üreticisi), Haglöfs (İsveçli gene yarı-butik ve tarz açık hava üreticisi), Mountain Force (1400 dolarlık kayak ceketleri ile ünlü, İsviçreli tam tarz / kendine has modası olan bir tekstil firması), Black Yak (Everest dememe gerek yok herhalde), Mountain Hardware (Arc’teryx’le kapışan süper lig oyuncularından biri), Patagonia (Arc’teryx’le kapışan diğer bir süper lig oyuncusu), Mammut (benim kişisel favorim, en başarılı ve bilinen İsviçreli açık hava üreticilerinden biri, Avrupa’daki ilk 3’ten biri (Mountain Force gibi butik firmalar hariç)), Millet (Lafuma’nın kaymağı, Mammut’un rakibi) gibi markalara bakmalısınız.

Aşağıdaki markalar da outdoor aktiviteleri için uygun ürünler sunmaktadır:

  • Deuter (çanta)
  • La Sportiva (bot)
  • Petzl (teknik malzeme)
  • MSR (kamp mutfağı ve teknik malzeme)

Elbette kaçırdığım bazı markalar olabilir, ancak bu listeler sizi yönlendirmek için yeterli olacaktır. Sadece kayak malzemeleri üreten Rossignol, Burton gibi markaları bu listeye dahil etmiyorum, aksi halde karışacak.

Bu markaların bir tık altında ve The North Face seviyesinde olan markalar şunlardır:

  • Marmot
  • Löwe Alpine
  • Vaude (Vaude, Event diye bir membran kullanır ve montları, Gore-Tex’ten bile daha iyi nefes alabilirliğine sahip olacak şekilde su geçirmezdir, ancak artık kendi membranına geçti)

Fiyat/performans açısından şu markaları inceleyebilirsiniz:

  • Salewa
  • Lafuma
  • Hannah
  • Karrimor

Bu listeyi genişletebilirsiniz.

Şimdi gelelim pratiğe. Eğer şehir dağcısıysanız ve Kayışdağı ve Çamlıca gibi yerlerde zirve tırmanışları yapıyorsanız, Lafuma bile sizi kurtarır, merak etmeyin.

Alacağınız en iyi montlar, içi çıkarılabilir poları olan su geçirmez 3-in-1 montlardır. Bu montlar The North Face ve Columbia gibi markalarda bulunabilir. Bu montlar, dayanıklılık açısından The North Face’i, tarz açısından da Columbia’yı öneririm.

Jack Wolfskin’in siyah omuzlu, koyu yeşil, kahverengi renkli ve logolu polarları da oldukça başarılıdır. Huzurla kullanabilirsiniz.

Yeni nesil ince baklavalı kaz tüyü montlar ve yelekler hem The North Face’te hem de Columbia’da bolca bulunmaktadır. Aynı şekilde Mammut’ta da mevcuttur. Ancak, Mammut’un hastası bile olsanız, her ürünü iyi olacak diye bir şart yoktur. Buradaki ürünler, genellikle su geçirmez değildir, bu nedenle yağmurda şişme gibi olabilirler. Bu ürünleri satın alırken dikkatli olmanızı öneririm.

Bu firmaların eleştirilerini yapmamdaki tek sebep, fiyatlarının performanslarına göre yüksek olması. Bu nedenle onlara kızıyorum. Çünkü K2 Outdoor, Everest Outdoor, Kutup Ayısı, Atlas Kamp, Meydan Av vb. gibi tırmanış mağazalarında o kadar işlevsel ve güzel ürünler var ki! En kötü ihtimalle Decathlon’dan alın arkadaşlar! Columbia’dan 3 tane alırsınız ve en fazla 1 sene dayanır.

Örneğin, ben tarzını çok beğendiğim için 500 liraya bir Killtec Awokei Structure aldım. Hatta zamanında bir kız arkadaşım bana hediye etti, çok düşünmeme izin vermeden aldı. Belki beklemiş olsaydım 400 liraya da düşebilirdi, ama XL boy bitmişti ve benim beğenimi kazandığı için güvenle aldım. İnce elyaf dolgulu kayak montu ama tasarımı, renkleri ve dış malzemesi çok hoşuma gittiği için güvenle aldım.

Yani beğenirseniz elbette alın, ama aldığınız şeyin ne olduğunu bilin. Ben bu montu sadece şehir için aldım mesela, çünkü zaten 4-5 ayrı kayak setim var. 10 senedir bu işin içinde olunca bir sürü şey birikiyor elinizde.

Son olarak, tarz değil, işlev arıyorsanız, lütfen önce yazdığım mağazalara bakın. İstanbul’daki mağazaları kastediyorum, çoğu Kadıköy ve Karaköy’de.

Tarz değil, işlev arıyorsanız ve paranız kısıtlı ya da uğraşmak istemiyorsanız, Tchibo, Decathlon ve Intersport’u asla göz ardı etmeyin. Tchibo’da sadece hafta tutturmanız gerekiyor, diğer ikisi sezon boyunca aynı ürünleri getiriyor.

3 yıl önce Tchibo’dan 100 liraya kaz tüyü parka aldım. Ya da Decathlon’dan 40 liraya polar alırsınız. Intersport’taki McKinley de çok iyi ürünlere sahip. Geçen sene 200 liraya su geçirmez nefes alabilir parka aldım mesela.

Bu fiyat/performans oranı çok iyi.

Eğer param yoksa ve acilse; Decathlon, Tchibo, Intersport

Eğer param yoksa ve acil değilse; Dağcılık mağazaları ve marka bulamazsam yine Decathlon, Tchibo, Intersport

Eğer param varsa ve acilse; Dağcılık mağazaları ve AVM mağazaları. Gerçek Gore-Tex, Polartec, Vibram ürünler

Eğer param varsa ve acil değilse; Yurtdışı mağazalar

Yorum yapın