Makale Başlıkları
Bu makalede Ankara Anlaşması ile Hollanda sürecinin başvuru sonrası kısmını ele alacağım. Dolayısıyla bu makaleyi okumadan önce yazılarıma göz atmanızda fayda var.
Ankara Anlaşması ile Hollanda – Başvuru Öncesi
Ankara Anlaşması ile Hollanda – Başvuru Süreci
Eğer geçmiş yazılarımı okuduysanız ve başvuru süreciniz devam ediyorsa, bu aşamada başvuru işlemlerinizi tamamlamış ve başvuru ücretinizi ödemiş olmalısınız. Şayet herhangi bir sorun olduğuna dair mail almadıysanız süreciniz sorunsuz ilerliyor diyebiliriz. Çünkü herhangi bir sorun halinde sizinle mail yoluyla iletişime geçiliyor (en azından IND web sitesinde bu şekilde yazıyor).
Ankara Anlaşması Başvuru Sonrası Sonucu Beklemek
Bu aşamada ek birşey yapmanıza gerek yok. Başvuru sonucunuzun olumlu veya olumsuz sonuçlanmasını beklemeniz gerekiyor. Bu süreç de IND web sitesinde yazdığına göre 90 günü geçmiyormuş ancak bazı istisnai durumlarda 180 güne kadar uzatabileceklerini de belirtmişler.
Bekleme süreci birçoğunuz için heyecanlı veya gergin bir dönem olabilir. Açıkçası bu noktada tavsiyem, tüm planınızı bu sonucun olumlu olacağı senaryoya göre yapmamanız yönünde olur. Çünkü okuduğum kadarıyla başvuru oranının artması sebebiyle red alan sayısında da ciddi bir artış varmış. Dolayısıyla olumsuz yanıt aldığınız senaryoyu da gözeterek cepte B planını tutmakta fayda var. Fakat bu bekleme sürecinde başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimaline karşı araştırmalarınıza devam edebilirsiniz.
Başvuru Sonucu : Olumlu 🥳
Tebriker! Başvurunuz olumlu sonuçlandıysa sancılı süreci atlattınız, daha sancılı süreçler ise yolda!
Şaka bir yana, artık plan yapmaya başlayabilirsiniz. Şayet başvuru sonucunu beklerken araştırmaya ve başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde ne yapmanız gerektiğini öğrenmeye vakit ayırdıysanız süreç hakkında biraz fikriniz vardır. Ancak ben yine en tembeliniz ve sorumsuzunuz için yazmaya devam edeceğim.
Size gelen başvuru sonucuyla birlikte bir defa daha konsolosluğa gitmeniz gerekecek. Gelen evrakta başvurunuzu nereye yapmanız ve yanınıda hangi evrakları götürmeniz gerektiği hakkında detaylı bilgiler yer alacak. Dokümanda detaylar yer alacağı için bu detaylara değinmiyorum.
Bu gidişinizde pasaportunuzu yanınızda götürmeyi unutmayın çünkü pasaportunuz orada kalacak ve pasaportunuza MVV (geçici kalış vizesi) stickerı yapıştırılacak. Hollanda’ya ilk girişinizi bu vizeyle yapacaksınız. MVV genelde çalışma izniyle karıştırılır ancak çalışma izni farklıdır. Çalışma iznini Hollanda’ya gidince alacaksınız.
Hollanda’da çalışma ve oturma izni başvurusu yapmak isteyen Türk vatandaşları MVV’ye ihtiyaç duyarlar ve MVV ile Hollanda’ya seyahat edebilirler. Bu noktada atlanmaması gereken bir detay vardır. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yürürlükte olan bir sözleşmeye göre; Hollanda’da serbest meslek sahibi olarak çalışmak isteyen Türk vatandaşları, serbest meslek sahibi olarak çalışmaya dayalı oturma izni ile ilgili koşulları karşıladıkları takdirde, Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), geçici oturma izni zorunluluğunu, başvuruyu kabul etmeme gerekçesi olarak öne süremez.
Yukarıdaki açıklama metnini özeti: Ankara Anlaşması başvurunuz olumlu sonuçlanırsa, IND (Göç ve Yurttaşlığa Kabul Hizmetleri) size MVV vermek zorundadır. Dolayısıyla başvurusu olumlu sonuçlananlar tekrardan konsoloğluğa gidip MVV için pasaportlarını bırakmalıdır.
Bu arada şu detayı da atlamamakta fayda var, başvuru sonuç tarihinizi takiben 3 ay içerisinde MVV’yi almanız gerekiyor.
MVV Sonrası Hollanda’ya Gidiş
MVV başvurusunu yaptıktan sonra seyahat planınızı yapabilirsiniz çünkü MVV’nin de geçerlilik süresi 90 gün. Ancak ne kadar erken giderseniz ve oradaki hayatınıza ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Çünkü uzatma başvurunuzda size verilen çalışma izni sürenizi dolu dolu geçirdiğinizi ve Hollanda’ya faydalı bir birey olduğunuzu en ince detayına kadar göstermenizi isteyecek. Bu sebeple süreci ağırdan almayın ve en kısa zamanda Hollanda’daki hayatınıza ilk adımı atın.
Bitti mi?
Aslında bu seriyi bu makaleyle birlikte bitirmeyi düşünüyordum fakat özellikle e-posta üzerinden oldukça fazla soru alıyorum. Bu sebeple önümüzdeki dönemde Ankara Anlaşması ile Hollanda ana başlığı altında aşağıdaki konulara değinmeyi planlıyorum;
- Ankara Anlaşması danışmanlık firmaları ne yapıyor?
- Fark yaratacak iş fikri nasıl bulunur?
- Business plan (iş planı) ve financial forecast (finansal öngörü raporu) nasıl hazırlanır?
- Hollanda’da hangi şirket türleri var? Şirket kurarken hangisini tercih etmek gerekir?
- Uzatma başvurusuna nasıl hazırlanmak gerekir?
Gördüğüm kadarıyla Ankara Anlaşması danışmanlık firmalarına para ve umut bağlayan çok fazla kişi var. Fakat unutmayın ki bu firmaların elinde sihirli bir değnek yok ve Hollanda’da işler burada yürüdüğü gibi yürümüyor. Gerekli araştırmayı ve hazırlığı yaptığınız takdirde başarılı olmamanız için hiçbir engel yok. Lütfen aklınıza takılan bir soru olursa yorumlara yazın. Vakit buldukça yanıtlamaya çalışacağım.