Birleşik Krallık Vizesi Nasıl Alınır? Deneyimlerimi Paylaşıyorum!

Merhaba arkadaşlar! Yakın zamanda Birleşik Krallık vizesi (İngiltere vizesi) başvurusunda bulundum ve bu süreci sizlerle de paylaşmak istedim. Çünkü internette bir sürü kafa karıştırıcı bilgi var ve ben de bu karmaşadan nasibimi aldım. Bu sebeple İngiltere vizesi almayı düşünenler için kısa ve öz bir makalenin faydalı olabileceğini düşündüm. Gelin, Birleşik Krallık turist vizesi başvurusunu adım adım anlatalım.

29.07.2024 Güncelleme – Gerçekleştirdiğim başvuru olumlu sonuçlandı ve 6 aylık vize aldım. Bu demek değil ki bu şekilde başvuran herkesin vizesi olumlu sonuçlanacak. Olumlu sonuçlanması tamamen sunacağınız bireysel bilgilere bağlı. Ancak herhangi bir acenteye para vermeden de bunun olabileceğini göstermek için güzel bir süreç oldu.

Birleşik Krallık Vizesi Başvurusu: İlk Adımlar

Öncelikle şunu söyleyeyim: gov.uk sitesi bizim başlangıç noktamız! Burası İngiltere’nin resmi devlet sitesi, bizim e-devlet gibi düşünün. https://www.gov.uk/standard-visitor/apply-standard-visitor-visa adresine gidip Apply Now bağlantısına tıklayarak başvuru sürecimi başlattım, hesap oluşturdum. (Hesap oluştururken belirlediğiniz şifreyi bir yere not alın. Keza başvurunuzu yarıda bırakabilirsiniz ancak kaldığınız yerden devam edebilmek için şifreye ihtiyacınız olacak.) Sonrasında ise başvuru formunu doldurmaya başladım.

Form doldurmak zannettiğiniz kadar zor değil. Karşınıza çıkan soruları yanıtlıyorsunuz, o kadar. Ama dikkat! Yazılı tüm cevapları İngilizce yazmayı unutmayın. Bir diğer önemli detay da beyanlarınızın doğru olması. Başvurunuzun daha etkili olabilmesi için yanlış beyanda bulunmayın. Beyanlarınızın hepsini sunacağınız evraklarla ispat etmeniz gerekecek.

Ödeme Kısmı: Birleşik Krallık Vizesi Ücretleri

Formu doldurduktan sonra ödeme kısmına geldim. İşte burası biraz can sıkıcı. Çünkü İngiltere vize ücretleri hiç de ucuz değil. Size güncel fiyatları vereyim:

  • 6 aylık standart turist vizesi: £115
  • 11 aylık tıbbi vize: £200
  • 12 aylık akademisyen vizesi: £200
  • 2 yıllık uzun süreli vize: £432
  • 5 yıllık uzun süreli vize: £771
  • 10 yıllık uzun süreli vize: £963

Ben 6 aylık vizeye başvurdum ve $152 dolar ödedim. O gün dolar kuru neyse, ona göre ödemeyi kredi kartıyla dolar olarak yapıyorsunuz. Bu arada Schengen vizesinin aksine 0-12 yaş için de herhangi bir indirim yok. Çocuk sahibi aileler için üzücü bir detay.

Birleşik Krallık Vizesi (İngiltere Vizesi) İçin Gerekli Evraklar

Ödemeyi yaptıktan sonra sistem iki önemli belge oluşturacak: Checklist ve başvuru formunuzun kopyası. Bunları bilgisayarınıza kaydetmeyi sakın unutmayın!

Sonra sizi TLS Contact denen bir siteye yönlendiriyorlar. Buraya direkt giremiyorsunuz, mailinize gelen linkten önce gov.uk sitesine girmeniz, sonrasında da buraya yönlenmeniz gerekiyor. Şayet başvurunuzu yarına bırakırsanız, aklınızda olsun.

Bu sitede önce randevu alıyorsunuz, sonra evrak yüklüyorsunuz. İngiltere turist vizesi için gerekli evraklar konusunda net bir liste yok. Ama hazırlayacağınız evrakları aşağıdaki başlıklar altında gruplayabilirsiniz.

  • Banka hesap dökümleri
  • İş yeri belgelerim
  • Aile durumumu gösteren belgeler
  • İngilizce bir niyet mektubu (bunu ChatGPT’ye yazdırdım, çok işe yaradı!)

Tüm belgeleri PDF olarak hazırlayıp sisteme yükledim. Bu işi telefondan yapmaya çalışmayın, bilgisayardan yapın derim. Telefondan yapınca arayüz sürekli hata veriyor ve süreç uzuyor.

Son Adım: Biyometrik Veri Verme

Evrakları yükledikten sonra randevu günü geldi çattı. Astoria AVM’de yer alan aracı kurum merkezine giderken yanıma şunları aldım:

  • Pasaport
  • Checklist’in ilk sayfası
  • Başvuru formunun ilk sayfası

İçeri girince sıra numarası verdiler. Sıram geldiğinde parmak izimi aldılar, fotoğrafımı çektiler ve pasaportumu görevliye teslim ettim. Bu kadar basit!

Yanınızda tomarla evrak, biyometrik fotoğraf vs. götürmeyin. Unutmayın siz evrak sürecini vize randevusuna gitmeden önce self servis olarak hallettiniz. Fotoğrafa da ihtiyacınız yok çünkü İngiltere vize başvurusu için fotoğraf gerekli değil. Fotoğrafınız aracı kurum ofisinde çekiliyor.

Sonuç

Arkadaşlar, gördüğünüz gibi İngiltere vizesi başvurusu o kadar da karmaşık değil. Ben bu işi minimum masrafla hallettim ve size de aynısını tavsiye ederim. Umarım bu yazı işinize yarar ve sizi fazladan masraftan kurtarır.

Henüz vize sonucum gelmedi. Olumlu olursa, hangi belgeleri sunduğumu da ekleyeceğim. Şimdiden hepinize kolay gelsin ve iyi yolculuklar!

İngiltere vizesi almak isteyenler için kapsamlı bir rehber hazırladık. Bu makalede, Birleşik Krallık turist vizesi başvuru sürecini adım adım anlatacağız. Karmaşık görünen bu süreci basitleştirerek, size zaman ve para tasarrufu sağlayacağız.