Piyasadaki En Akıllı Priz – Akıllı Priz Faydaları ve Kullanım Alanları

Akıllı Priz Nedir? Akıllı Priz Nasıl çalışır?

Akıllı priz, elektrikli cihazlarınızı Wi-Fi veya internet bağlantısıyla akıllı telefonlarınız üzerinden kontrol edebilmenizi sağlayan bir cihazır.

Akıllı priz, geleneksel elektrik prizlerine takılan, mobil uygulamalar veya mobil sanal asistanlar aracılığıyla prize takılan cihazların durumunu kontrol etmeyi sağlayan bir akıllı ev cihazıdır. Akıllı priz, akıllı olmayan sıradan cihazları bile akıllı ev ağının bir parçası haline getirebilir. Akıllı priz, masa lambası, su ısıtıcısı, kahve makinesi, tost makinesi ve hatta telefon şarj cihazı gibi çeşitli cihazları uzaktan ya da önceden tanımlı bir zaman programına bağlı olarak kontrol etmeye imkan sağlar.

Tüketilen enerji ölçümü yapabilen ve anlık enerji tüketim raporları sunabilen gelişmiş akıllı prizler, enerji yönetimine yardımcı olmaktadır. Enerji kullanımını izleyebilen gelişmiş akıllı prizler sayesinde yüksek güç tüketen cihazlar tespit edebilirsiniz. Bu sayede cihazların kullanımını azaltarak enerji tasarrufu yapmak mümkündür.

Akıllı prizler, Siri, Google Asistan ya da Amazon Alexa gibi akıllı asistanlarla uyumluysa, cihazları açıp kapatmak için akıllı telefonunuza seslenmek yeterli olacaktır. Bazı akıllı prizler, sesli komut kontrolü için bir ayrı bir cihaz olan hub ya da köprüye ihtiyaç duyarken bazıları kendi başına çalışabilmektedir.

Akıllı priz, bir akıllı ev projesine başlamak için en pratik ve en ekonomik tercihtir. Xiaomi, S-Link, Bilicra, SONOFF, TP-Link ve Wemo gibi birçok akıllı priz markası bulunmaktadır ve her geçen gün yeni markalar eklenmektedir.

Akıllı Priz İle Neler Yapılabilir?

s-link akıllı priz

İlk bakışta akıllı prizlerle temel olarak yapabilecekleriniz;

Uzaktan Elektrikli Cihaz Kontrolü

Odanızdaki bir lambanın akşam olduğunda sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak açılmasını ve kapanmasını sağlayabilirsiniz. Hatta evde olmadığınız zamanlarda güvenlik endişeleriyle evde yine de ışık olmasını istediğiniz ama aynı zamanda sürekli olarak çalışarak enerji tüketimi yapmasını istemediğiniz cihazlarda da akıllı prizleri kullanabilirsiniz.

Zamana Bağlı Olarak Çalışma / Zamanlama

Telefonunuzu geceden şarja takmak istediniz fakat gece boyunca şarjda takılı kalmasını istemiyorsanız eğer bu özellik işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Telefonunuzu akıllı priz üzerinden şarja takmanız halinde, sadece istediğiniz süre boyunca akıllı prizin enerji vermesini sağlayabilirsiniz. Böylece telefonunuzun batarya ömrünü koruduğunuz ve aynı zamanda da telefonunuzun sabaha şarjı dolu şekilde olmasını sağlayabilirsiniz.

Elle Açma / Kapama

Manuel bir elektrik düğmesini açmak/kapamak gibi düşünebilirsiniz. Akıllı telefonlarınızda yüklü olan uygulamalar veya akıllı asistanlar aracılığıyla sesli komut kontrolüyle açma/kapama işlemlerinizi kolayca oturduğunuz yerden kalkmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Enerji Tüketim/Sarfiyat Bilgisi Edinme

Enerjinin çok değerli olduğu günümüze şartlarında uzun yıllar sizlere emek vermiş olan buzdolabı, derin dondurucu gibi cihazlarınızın anlık, saatlik, günlük vb. periyotlar halinde tüketim değerlerini gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede enerji tüketiminizin aslında en fazla hangi elektrikli cihaz veya cihazlardan kaynaklandığını görebilirsiniz. Bu sayede bazı cihazlarınızın yenilenmesi gerektiği vb. kararları almanız dahi olası. Benzer bir süreci emektar buzdolabımın tüketim değerlerini gözlemlediğimde yıllar içerisinde enerjiye vereceğim bedeli hesaplayarak yenileme kararı almıştım. Bu gözlemleri sizler de kendi cihazlarınızı kontrol ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Akıllı Priz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle herşeyin planladığınız gibi gitmesi için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Akıllı prizinizi bir gece lambasına bağlabilir ve gece 22:00 ile sabah 7:00 arasında çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlemi bir televizyon üzerinden planladığınızda televizyon lamba gibi çalışmadığından TV’nize enerji geldiğinde doğrudan açılmayıp sadece stand-by bekleme modunda kalacaktır. Televizyonun da doğrudan açılmasını istiyorsanız eğer bazı akıllı televizyon üreticilerinde enerji geldiğinde doğrudan açılması sağlayan ayarlar söz konusu. Ancak bu durumda kısa süreli elektrik kesintilerinde de televizyonunuz otomatik olarak açılacaktır.

Bu nedenle cihazlarınızı sisteme dahil etme fikrinden önce akıllı yapmayı planladığınız süreci gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Yani alacağınız cihazın evinizdeki diğer cihazlarla ve sizin isteklerinizle uyumlu olup olmadığına bakmanız gerekir.

Örneğin enerji tüketim değerlerini anlık gösteren bir akıllı priz mi? yoksa enerji tüketim desteği olmasa da olur dediğiniz bir priz mi? istediğinize karar vermelisiniz. Çünkü her modelde enerji tüketim değerleri yer almamaktadır.

Çoğu üründe bir çalışma akışı oluşturma özelliği bulunmasına rağmen, bu özellikler de modeller ve markalar arasında farklılık gösterebilmektedir. Spesifik bir zaman dilimine program yapabilme seçeneği sunulurken bazı marka ve ürünlerde her sabah veya her akşam gibi seçenekler daha dar şekilde bulunabiliyor.

Sonuç

Akıllı prizler kullanışlı olduğu kanıtlanmış olan ürünlerdir. Diğer akıllı cihazlarda olduğu gibi hayat kalitenizi ve güvenliği artırarak kolaylık sağlamayı hedefler.

Normal prizlerin güvenliğini artırmış oluyor. Hatta sadece prizlerin değil evinizin de güvenliğini artırmış oluyor.

Kullandığım Akıllı Priz ve Önerilerim

S-Link Swapp SL-05 16A Akım Korumalı Akıllı Priz 2.4 Ghz Wifi TUYA Destekli

Xiaomi Mi Smart Plug Wi-Fi Priz – Kablosuz Wi-Fi Bağlantısı, Xiaomi Smart Home ile Uyumlu

TP-Link Akıllı WiFi priz | Kompakt tasarım | Hub gerekmez | Google Home/Amazon Alexa ile uyumlu

“Piyasadaki En Akıllı Priz – Akıllı Priz Faydaları ve Kullanım Alanları” üzerine bir yorum

Yorum yapın